Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο πακιστανικός στρατός “προειδοποιεί” τον πρωθυπουργό

REUTERS

“Απειλές” από τον πακιστανικό στρατό φαίνεται πως δέχεται πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας μετά την παύση του υφυπουργού Άμυνας της χώρας.

 Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι απάλλαξε σήμερα από τα καθήκοντά του τον υφυπουργό Άμυνας της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του, μία κίνηση που ενδέχεται να οξύνει την ένταση μεταξύ του πρωθυπουργού και του στρατού.

    Το γραφείο του πακιστανού πρωθυπουργού επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ναΐμ Χάλιντ Λόντχι παύθηκε από τη θέση του υφυπουργού Άμυνας για “ανάρμοστη συμπεριφορά και παρανομες πράξεις που δημιούργησαν παρανόηση” μεταξύ των κρατικών θεσμών.

    Στο Πακιστάν οι σχέσεις μεταξύ των πολιτικών και του στρατού, ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα για πάνω από τα μισά από τα 64 χρόνια της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους, χαρακτηρίζονται από δυσπιστία.

    Τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι είχε μεταβεί στο Ντουμπάι για να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, γεγονός που έδωσε τροφή στις φήμες ότι έφυγε από τη χώρα για να γλιτώσει από ένα επικείμενο πραξικόπημα.

    Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν Άσφακ Καγιάνι είχε απορρίψει τις φήμες για πραξικόπημα, ενώ είχε υπογραμμίσει ότι ο στρατός υποστηρίζει τη δημοκρατία. Ο Ζαρντάρι επέστρεψε στη χώρα περίπου δύο εβδομάδες μετά την αναχώρησή του.

    Λίγο πριν γίνει γνωστή η παύση του υφυπουργού Άμυνας, ο στρατός εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τις ενστάσεις του σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Γκιλάνι σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ότι ο στρατός και οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών έδρασαν αντισυνταγματικά στο πλαίσιο του σκανδάλου memogate.

    “Δεν υπάρχουν πιο σοβαρές κατηγορίες από αυτές που εκτόξευσε ο αξιότιμος πρωθυπουργός”, αναφέρει η ανακοίνωση του στρατού.

    “Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που μπορεί να έχει επώδυνες επιπτώσεις για τη χώρα”, προσθέτει η ανακοίνωση.

    Το σκάνδαλο memogate ξέσπασε τρεις μήνες και αφορά ένα ανυπόγραφο έγγραφο που ζητούσε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να καθυποταχθεί ο στρατός μετά την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ τον Μάιο. Συντάκτης του κατηγορήθηκε ότι είναι ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ Χουσάιν Χακάνι. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά παραιτήθηκε διαρκούσης σχετικής έρευνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε