Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο Πάπας απένειμε χάρη στον μπάτλερ του για το σκάνδαλο Vatileaks

Ο Πάπας απένειμε χάρη στον μπάτλερ του για το σκάνδαλο Vatileaks

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ απένειμε χάρη σήμερα στον πρώην οικονόμο του Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος είχε καταδικασθεί τον περασμένον Οκτώβριο σε φυλάκιση άνω του ενός έτους γιατί άφησε να διαρρεύσουν εμπιστευτικά έγγραφα του Βατικανού.

Ο Ποντίφικας επισκέφθηκε το πρωί στην φυλακή τον μέχρι πρότινος έμπιστο βοηθό του, προκειμένου να του ανακοινώσει προσωπικά ότι «αποφάσισε να τον συγχωρέσει και να γνωστοποιήσει ότι κάνει δεκτό το αίτημά του για απονομή χάριτος», όπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση του Βατικανού.

«Πρόκειται για μια πατρική κίνηση, προς έναν άνθρωπο με τον οποίο ο Ποντίφικας, μοιράστηκε επί χρόνια μια καθημερινή οικειότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Πάολο Γκαμπριέλε δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να εργάζεται και να διαμένει στο παπικό κρατίδιο, αποσαφηνίζει ωστόσο η Αγία Έδρα.

Ανεπίσημες πηγές, αναφέρουν, παράλληλα, πως δεδομένου ότι πρώην συνεργάτης του Πάπα Ράτσιγκερ είναι πατέρας τριών παιδιών « η Καθολική Εκκλησία θα τον βοηθήσει να βρει μια άλλη δουλειά, πάντα σε εκκλησιαστικό περιβάλλον, και ένα διαμέρισμα όπου να μπορεί να ζήσει με την οικογένειά του».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ιπποκόμος του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είχε καταδικασθεί στις 6 Οκτωβρίου σε 18 μήνες φυλάκισης για κλοπή χιλιάδων προσωπικών απόρρητων εγγράφων του Γερμανού Ποντίφικα. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τη δίκη, ο Γκαμπριέλε είχε στην κατοχή του και φωτοτυπίες ιατρικών εξετάσεων του πάπα, όπως επίσης και κωδικοποιημένα, άκρως απόρρητα, κείμενα της διπλωματίας της Αγίας Έδρας.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Πάολο Γκαπριέλε βρέθηκε αναμεμειγμένος σε εσωτερικές αντιπαλότητες και εχθρότητες στο εσωτερικό του Βατικανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

18 μήνες κατ’ οίκον περιορισμός για τον πρώην μπάτλερ του πάπα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε