Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Πάπας για τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ακόμα και αν δεν χρησιμοποίησε το επίθετο

Οικουμενικός, έκανε ο Πάπας Βενέδικτος ο Δέκατος Έκτος στην συνάντηση που είχε με το νέο πρέσβη της Τουρκίας στο Βατικανό, Κενάν Γκιουρσόϊ.

Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στη φιλανθρωπική δράση της καθολικής εκκλησίας στην Τουρκία και ειδικότερα στα δυο νοσοκομεία, που διατηρεί στην Κωνσταντινούπολη. 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η Καθολική Εκκλησία περιμένει να αναγνωρισθεί στην Τουρκία και το νομικό πλαίσιο. Κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη της πλήρους θρησκευτικής ελευθερίας». 

  Οι σχολιαστές δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι στη συγκεκριμένη χώρα, οι καθολικοί, μη διαθέτοντας νομική υπόσταση, δεν μπορούν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία, δεν έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν εκείνη, που ήδη διαθέτουν, ούτε επίσης να ανανεώσουν το προσωπικό τους.

    Η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», προσθέτει ακόμη ότι, σχετικά πάντα με το θέμα της ελλειμματικής θρησκευτικής ελευθερίας, «είναι σαφώς σημαντικό ότι ο Πάπας αναφέρθηκε απευθυνόμενος στον νέο πρέσβη της Τουρκίας, στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι, το 2006, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο». 
Ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι ο τίτλος του Πατριάρχη δεν αναγνωρίζεται από το τουρκικό κράτος. 

Ο πρέσβης Κενάν Γκιουρσόϊ, στάθηκε στον ρόλο της Τουρκίας «ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης» και κατέληξε τονίζοντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε