Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο πρώτος γύρος στον Ρόμνεϊ – Δείτε τι έγινε στο πρώτο debate των ΗΠΑ

Ο πρώτος γύρος στον Ρόμνεϊ – Δείτε τι έγινε στο πρώτο debate των ΗΠΑ

Αφού ξεπέρασαν την αμηχανία των πρώτων λεπτών, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ μπήκαν στο… ρινγκ για το πρώτο debate ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Επίκεντρο, φυσικά, η οικονομία. Οι δυο αντίπαλοι συμφώνησαν μόνο στο χρώμα που είχαν τα κοστούμια που φόρεσαν. Από εκεί και μετά, όλα ήταν μια διαφωνία.

Η ανεργία, η φορολογία, το νομοσχέδιο για την Υγεία ήταν τα βασικότερα θέματα, αφού στόχος και των δυο είναι να πείσουν τη μεσαία τάξη να τους ψηφίσει.

Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν «νικητή» της μονομαχίας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνος. Ήταν επιθετικός, ήταν ετοιμόλογος και δεν έκανε… γκάφες. Αντίθετα, ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε νευρικός και με διάθεση να απολογηθεί. Σε αυτή τη νευρικότητα αποδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ το γεγονός πως δεν ήταν συνεπής στους χρόνους και μίλησε τέσσερα λεπτά περισσότερα από τον αντίπαλό του.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Απόψε το ερώτημα δεν είναι που έχουμε πάει, αλλά που έχουμε στόχο να πάμε» είπε ο Ομπάμα όταν ρωτήθηκε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και έσπευσε να θυμίσει την κακή οικονομική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2009.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ άσκησε κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο λέγοντας ότι έχουν ειπωθεί ανακρίβειες σχετικά με το προτεινόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους φορολογικό σχέδιο και περιέγραψε ιστορίες ψηφοφόρων που συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης και είπε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

«Ναι μπορούμε να τους βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να αλλάξουμε προσέγγιση», είπε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, αναφέροντας ένα σχέδιο πέντε σημείων για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα άσκησε κριτική κατά του Ρόμνεϊ για το φορολογικό του σχέδιο, τη μείωση της φορολογίας στους πλούσιους, λέγοντας ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στις οικογένειες της μεσαίας τάξης για να πληρώσουν το αντίτιμο.

«Σχεδόν ό,τι είπε για το φορολογικό σχέδιο είναι ανακριβές», ήταν η απάντηση του Ρόμνεϊ, που έδωσε ένα περίγραμμα του φορολογικού του σχεδίου για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται ένα διάλειμμα από τους φόρους.

«Προτεραιότητά μου είναι οι άνθρωποι να επιστρέψουν στις δουλειές τους» είπε ο Ρόμνεϊ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη εκτίμηση για το debate Ομπάμα-Ρόμνεϊ: Νικητής ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος

Προβάδισμα τριών μονάδων για τον Ομπάμα λίγο πριν το debate

Οι αμερικανοί σταρ και οι…εκλογές! ΒΙΝΤΕΟ

Οι Έλληνες των αμερικανικών εκλογών

«Μας συγχωρείτε, γκάφα!» παραδέχονται οι Ρεπουμπλικάνοι

Τσάβες: Αν ήμουν αμερικανός θα ψήφιζα Ομπάμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε