Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο πρώτος νεκρός στον πόλεμο του Λονδίνου – Αστυνομία: «Θα χρησιμοποιήσουμε πλαστικές σφαίρες αν χρειαστεί» – Ο Κάμερον συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή

– 26χρονος που πυροβολήθηκε χθες στο Κρόιντον υπέκυψε στα τραύματά του
– 60χρονος σε κρίσιμη κατάσταση στο Ίλινγκ
– Ο Κάμερον επέστρεψε καθυστερημένα και τώρα τρέχει να… συγκαλέσει και τη Βουλή
– 16.000 αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους
– Καίγεται όλη η Αγγλία – Στάχτη το Sony Center στο ανατολικό Λονδίνο
– Οι Λονδρέζοι καθαρίζουν την πόλη και προσφέρουν τσάι στους αστυνομικούς!
– ‘Ελληνες του Λονδίνου μιλάνε στο Newsit – Τι μεταδίδει ο ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αυτό που όλοι φοβούνταν μετά το ξέσπασμα της πρωτοφανούς βίας στο Λονδίνο τελικά συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης. Ο πρώτος νεκρός των ταραχών, των συμμοριών, του τρόμου που έχει καλύψει τη βρετανική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για έναν 26χρονο άνδρα, ο οποίος πυροβολήθηκε από αγνώστους το βράδυ της Δευτέρας, καθώς βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, στην περιοχή του Κρόιντον. Η Scotland Yard ανακοίνωσε ότι υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Η ταυτότητά του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Δύο νεαροί που είχαν βρεθεί επιτόπου έχοντας στην κατοχή τους κλεμμένα αντικείμενα έχουν συλληφθεί

Η είδηση πως υπάρχει νεκρός από τις ταραχές αναμένεται να πυροδοτήσει νέο γύρο επεισοδίων. Ήδη, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει στη… μάχη 16.000 αστυνομικούς και τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και πλαστικές σφαίρες! Θα χρησιμοποιηθούν, όμως, μόνο αν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας Στίβεν Κάβανο.

Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από μέλη συμμοριών και πλιαστικολόγους και ζητούν από την αστυνομία να χρησιμοποιήσει ισχυρότερα μέτρα για να επιβάλει ηρεμία.

Τουλάχιστον 450 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί από το περασμένο Σάββατο, όταν ξέσπασαν οι ταραχές, ενώ κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε τουλάχιστον 60 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα κλοπής. Τρεις από τους συλληφθέντες διώκονται για “απόπειρα φόνου”

αφού τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς πέφτοντας πάνω τους με το αυτοκίνητό τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέστρεψε στο Λονδίνο με χαρακτηριστική καθυστέρηση και για αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και του Τύπου και της κοινής γνώμης. Την Τρίτη επισκέφθηκε τη Μητροπολιτική Αστυνομία και συνομίλησε με αξιωματικούς και την Πέμπτη συγκαλεί εκτάκτως τη Βουλή, το θέμα είναι τι θα έχει γίνει μέχρι τότε.

Ήδη περουσίες και καταστήματα καταστρέφονται συνεχώς, οι λεηλασίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, το χάος βασιλεύει στην πρωτεύουσα της Βρετανίας.

Μιλώντας στο Newsit η Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, Ντίνα Κουτσούκου είπε: “Είναι τεράστιες οι λεηλασίες σε καταστήματα και λεωφορεία που έχουν καεί. Το ανησυχητικό είναι οτι το βράδυ της Δευτέρας τα επεισόδια επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους έλληνες του Λονδίνου. Η πρεσβεία είναι σε επαγρύπνηση.”

Ακούστε τι δήλωσε η κα Ντίνα Κουτσούκου:

Περιγράφοντας την κατάσταση στο Newsit, o Παναγιώτης Χαραλάμπους, δημοσιογράφος στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου, μίλησε για εικόνα πολέμου.
“Αυτό αντικρύζεις σε όλο το Λονδίνο. Είμαστε σε κατάσταση σοκ. Κανείς δεν περίμενε να ξεσπάσουν επεισόδια σε τέτοια έκταση και ένταση. Ολοι είναι μουδιασμένοι. Μπορεί η κατάσταση να μύριζε μπαρούτι μετά τις πρόσφατες φοιτητικές διαδηλώσεις αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε οτι μεγάλη μερίδα του Τύπου ρίχνει ευθύνες στην αστυνομία για τους χειρισμούς της.
Για τους έλληνες που ζουν στο Λονδίνο, είπε οτι υπάρχει έντονη ανησυχία αφού πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είναι στην καρδιά των ταραχών. Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό ως μέσο επικοινωνίας για να μάθουν αν οι δικοί τους είναι καλά.
‘Οσο για την μεσοαστική τάξη, όλοι τους ξενυχτούν κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις βλέποντας BBC για να μάθουν τις συμβαίνει.”

Ακούστε τι δήλωσε ο κος Παναγιώτης Χαραλάμπους:



Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, το Λονδίνο έχει παραδοθεί σε έναν πόλεμο ανάμεσα στην αστυνομία και συμμορίες που θέλουν να εκμεταλλευθούν τις ταραχές. Κάτι το οποίο έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής.

Οι Λονδρέζοι προσπαθούν, από την πλευρά τους, να δώσουν τη δική τους μάχη. Πήραν σκούπες, γάντια, σακούλες και βγήκαν στους δρόμους της πόλης τους για να καθαρίσουν το χάος.
Πηγή φωτογραφίας Flickr
Το θέμα όμως είναι πως η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια του Λονδίνου. Επεισόδια και ταραχές σημειώνονται στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Μπέρμιγχαμ…

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον ανάγκασαν να γδυθεί στη μέση του δρόμου – Σοκαριστικά στιγμιότυπα από το Λονδίνο

Το Λονδίνο είναι σε πόλεμο! – 16.000 αστυνομικοί στο δρόμο! – Βρετανός πρωθυπουργός:”Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν να αποκαταστήσω την τάξη”

Ματαιώθηκε το Αγγλία – Ολλανδία λόγω των επεισοδίων

Η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία για το Λονδίνο ήρθε από τη… Γερμανία!

Μετά το Λονδίνο επεισόδια σε Λίβερπουλ και Μπέρμινχαμ – “Φλέγεται” η Βρετανία

Το Λονδίνο στις φλόγες – Επιστρέφει άρον άρον και ο Κάμερον!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε