Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο ρόλος της εφημερίδας δεν είναι να υπακούει στις εντολές του Προέδρου της χώρας!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Γαλλία: “Ο ρόλος της εφημερίδας δεν είναι να υπακούει στις εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας”, δηλώνει για την Le Monde ο επιχειρηματίας Πιερ Μπερζέ, ένας από τους υποψήφιους αγοραστές της.

 

Ο ρόλος μιας εφημερίδας δεν είναι “να υπακούει στις εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας”, δήλωσε από το μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού France culture ο επιχειρηματίας Πιερ Μπερζέ, ο οποίος έχει υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
 
Η διοίκηση της Le Monde έχει θέσει προς πώληση το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας με στόχο την αποπληρωμή χρεών που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 80-120 εκατομμυρίων ευρώ, θέτοντας έτσι τέλος -μετά από 60 χρόνια- στο μοντέλο ελέγχου της εφημερίδας από τους ίδιους τους δημοσιογράφους.
 
Για την εξαγορά της εφημερίδας έχουν μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί δύο προσφορές: της τριάδας που αποτελείται από τον Πιερ Μπερζέ, τον χρηματιστή Ματιέ Πιγκάς και τον Ξαβιέ Νιέλ, του προέδρου και ιδρυτή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Free, και αυτή της κοινοπραξίας του Κλοντ Περντριέλ (ιδιοκτήτη του περιοδικού Nouvel Observateur), της France Telecom και του ισπανικού εκδοτικού ομίλου Prisa (στον οποίο ανήκει και η ισπανική εφημερίδα El Pais).
 
“Ο Περντριέλ […] υποστηρίζεται από το κράτος, δηλαδή από κάποιον που στέλνει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που ποτέ δεν θεώρησα υγιές, καθώς ο ρόλος της εφημερίδας δεν είναι να υπακούει στις εντολές του Προέδρου της Δημοκρατίας”, δήλωσε ο Μπερζέ χθες το βράδυ.
 
Η εξαγορά της Le Monde έχει πάρει πολιτική διάσταση, ύστερα από την αποκάλυψη ότι ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο να περάσει η εφημερίδα στα χέρια του Μπερζέ, ο οποίος είναι γνωστό ότι υπήρξε ένας από τους οικονομικούς υποστηρικτές της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αντιπάλου του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2007.
 
Ορισμένοι παρατηρητές μάλιστα βλέπουν κρατικό δάχτυλο πίσω από την προσφορά στην οποία συμμετέχει η France Telecom, το 26% της οποίας ανήκει στο γαλλικό κράτος.
 
“Εμείς δεν έχουμε εκδοτικό όμιλο, είμαστε ανεξάρτητοι άνθρωποι και δεν φωνάξαμε το Μέγαρο των Ηλυσίων να τρέξει να μας βοηθήσει”, τόνισε ο Πιερ Μπερζέ στην ίδια συνέντευξη.
 
Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει σήμερα, ενώ ο όμιλος Le Monde θα πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε