Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο ρόλος των βρετανικών υπηρεσιών στην αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης

Ο ρόλος των βρετανικών υπηρεσιών στην αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης

Ρόλο – κλειδί στη μυστική επιχείρηση έπαιξε η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, σύμφωνα με πηγές των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Κεντρικό ρόλο κεντρικό στην μυστική επιχείρηση για την αποτροπή μιας επίθεσης με τη χρήση ενός “παγιδευμένου εσώρουχου” στην οποία αναμίχθηκε η υεμενίτικη πτέρυγα της αλ Κάιντα, έπαιξε η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, δήλωσαν πηγές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών.

Ο μυστικός πληροφοριοδότης στην υπόθεση που συνδέεται με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) ήταν Βρετανός υπήκοος, πιθανώς σαουδαραβικής καταγωγής, δήλωσαν οι πηγές αυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους. Ο πληροφοριοδότης εργαζόταν σε συνεργασία με τις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες κατασκοπείας της Βρετανίας.

Οπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ την Δευτέρα, η ΑΚΑΧ προσπάθησε να στείλει έναν καμικάζι βομβιστή οπλισμένο με έναν εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς μεταλλικά μέρη—μια αναβαθμισμένη εκδοχή του μηχανισμού που είχε χρησιμοποιηθεί στην απόπειρα να ανατιναχθεί ένα αεροσκάφος με προορισμό το Ντιτρόιτ την ημέρα των Χριστουγέννων του 2009. Η απόπειρα εκείνη του Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ είχε αποτύχει, αφού ο μηχανισμός δεν πυροδοτήθηκε.

Ο μηχανισμός που περιήλθε στην κατοχή των αρχών κατά τη μυστική επιχείρηση διέθετε έναν κατά τα φαινόμενο πιο αξιόπιστο μηχανισμό πυροδότησης, είπαν αξιωματούχοι υπηρεσιών Πληροφοριών.

Στελέχη της CIA των ΗΠΑ είχαν πει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η απόπειρα απετράπη από πράκτορες της υπηρεσίας και υπηρεσιών Πληροφοριών συμμαχικών χωρών. Δεν κατονόμασαν τις συμμαχικές χώρες. Το Λονδίνο φέρεται ότι πίεσε την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να μην αποκαλύψει το ρόλο της Βρετανίας στην έρευνα. Αρκετά ΜΜΕ των ΗΠΑ μετέδωσαν ότι η Σαουδική Αραβία ήταν ο κύριος συνεργάτης των Αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών στην επιχείρηση.

Ωστόσο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς οι βρετανικές υπηρεσίες έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αποτροπής της επίθεσης. Πηγές της MI5 και της MI6 (Military Intelligence, Section 5 και Section 6, οι ονομασίες των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και κατασκοπείας της Βρετανίας) είπαν ότι έκαναν την επιχείρηση από κοινού.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε τοποθέτηση για την υπόθεση, δηλώνοντας ότι το Φόρεϊν Όφις δεν σχολιάζει, δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει τέτοιες υποθέσεις. Εκπρόσωπος των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών επίσημα επίσης επέλεξε να μην κάνει κανένα σχόλιο.

Διαβάστε
Ο Έλληνας καπετάνιος που “λατρεύουν” οι…Ιάπωνες!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε