Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

«Ο Σαρκοζί έχει μια αυλή από φοβισμένους παπαγάλους»

«Ο Σαρκοζί έχει μια αυλή από φοβισμένους παπαγάλους»
Καταπέλτης στο νέο βιβλίο του ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν εναντίον του προέδρου της Γαλλίας

O Νικολά Σαρκοζί «υποτίμησε το προεδρικό αξίωμα» και «περιστοιχίζεται από μια αυλή φοβισμένων παπαγάλων»!
 
Τα καυστικά αυτά σχόλια δεν ανήκουν σε κάποιον αριστερό, αλλά στον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και βέβαιο «εσωτερικό» κεντροδεξιό αντίπαλο του «Σαρκό» στις προεδρικές εκλογές του 2012, τον Ντομινίκ ντε Βιλπέν.
 
Στο νέο βιβλίο του, το οποίο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το πνεύμα της Αυλής» και σύντομα θα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ο κ. Ντε Βιλπέν εξαπολύει ολομέτωπη επίθεση στον γάλλο πρόεδρο. «Η πολιτική ρήξη» την οποία επαγγέλθηκε ο κ. Σαρκοζί, γράφει, «αποδείχθηκε στην πράξη μια προσωπική εκδίκηση, μια εκδίκηση επί της γαλλικής Ιστορίας». Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο πρόεδρος «κάνει εργαλείο του τον φόβο, ανάγει τη διαίρεση σε μέθοδο άσκησης εξουσίας μέσω της ενεργοποίησης ιδεολογικών διαφορών (…), στιγματίζει τους μετανάστες στη Γαλλία αλλά και το Ισλάμ (…), αναζητεί παντού εξιλαστήρια θύματα». Ολα αυτά, τονίζει, «μασκαρεύουν μιαν ωφελιμιστική προσέγγιση, έναν καιροσκοπισμό στην πολιτική, όπουσύμφωνα με το “πνεύμα της Αυλής” μια πράξη κρίνεται ανάλογα με το άμεσο συμφέρον, με τη συνεισφορά της στη “δική μας” τακτική». Αποσπάσματα του βιβλίου δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του γαλλικού πολιτικού περιοδικού «Εxpress».
 
«Υποτιμήθηκε η ίδια η προεδρία από τον Σαρκοζί (…), ο οποίος έπλασε ένα όραμα για τη Γαλλία που του μοιάζει, δηλαδή για την ατομικιστική Γαλλία, την άπληστη για κοινωνική και προσωπική επιτυχία, με εμμονή για την κτήση αγαθών, όμως αδιάφορη για την ίδια τη γαλλική Ιστορία»…
 
Τέλος ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι «αυλικοί, δίκην φοβισμένων παπαγάλων, περιστοιχίζουν τον πρόεδρο, αυλικοί που αναμασούν το ίδιο λεξιλόγιο με τον πρόεδρό τους, αυλικοί που κάμπτονται αντί να σκέπτονται, που ζουν για ένα βλέμμα του πρίγκιπά τους».
 
Ο κ. Ντε Βιλπέν θεωρούνταν ευρέως ο πιθανότερος διάδοχος του Ζακ Σιράκ και φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2007. Αντί για τα Ηλύσια Πεδία βρέθηκε όμως στο εδώλιο, κατηγορούμενος για προσπάθεια συκοφαντίας του σημερινού προέδρου στο πλαίσιο της σκοτεινής και δαιδαλώδους υπόθεσης δωροδοκίας «Clearstream». Συγκεκριμένα είχε κατηγορηθεί ότι εισήγαγε το όνομα του «Σαρκό» σε λίστα δωροδοκηθέντων για την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων στην Ταϊβάν που διατηρούσαν τα χρήματα σε λογαριασμούς της ομώνυμης τράπεζας του Λουξεμβούργου. Πριν από λίγους μήνες ο πρώην πρωθυπουργός αθωώθηκε πρωτοδίκως.
 
 
Από την εφημερίδα “Το Βήμα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε