Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

O Σαρκοζί ξηλώνει ακόμη 300 καταυλισμούς με πλήρη στήριξη των Γάλλων

Τη στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί τη Γαλλία για “διακρίσεις”, μετά τη μαζική απέλασή χιλιάδων τσιγγάνων Ρομά, οι γάλλοι πολίτες υποστηρίζουν την πολιτική Σαρκοζί.

Τη στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί τη Γαλλία για “διακρίσεις”, μετά τη μαζική απέλασή χιλιάδων τσιγγάνων Ρομά, οι γάλλοι πολίτες υποστηρίζουν την πολιτική Σαρκοζί.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα Le Figaro, 7 στους 10 Γάλλους υποστηρίζουν το “ξήλωμα” των καταυλισμών, το 65% τίθενται υπέρ της απέλασης Ρομά που δεν έχουν χαρτιά. Επίσης, πάνω από το ένα τρίτο υποστηρίζουν την στάση της κυβέρνησης με το θεμα των Ρομά.

Οι πιο φανατικοί υποστηρικτές των απελάσεων είναι όπως είναι αναμενόμενο οι ψηφοφόροι του κεντροδεξιού Σαρκοζί και οι υποστηρικτές της ακροδεξιάς. Οι Γάλλοι μάλιστα θεωρούν ότι ο επόμενος άνθρωπος μετά το Σαρκόζι για να “πολεμήσει την ανασφάλεια” – που δημιουργούν εγκληματικότητα και ανεργία – είναι η Μαρίν Λεπεν, κόρη του γνωστού ακροδεξιού Ζαν Μαρι Λεπέν, από το “Εθνικό Μέτωπο”.

Ήδη από την αρχή του χρόνου η Γαλλία έχει απελάσει περί τους 8.300 Ρομά και ο Σαρκοζί δεν έχει να φοβάται – εσωτερικές τουλάχιστον – αντιδράσεις στα σχέδιά του να ξηλώσει ακόμη 300 καταυλισμούς τις επόμενες εβδομάδες.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σβάρτσεμπεργκ, καταδίκασε έντονα την απέλαση των Ρομά από τη Γαλλία προς τη Ρουμανία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Δεν μπορούμε να μην υποψιαστούμε ότι οι ρατσιστικές απόψεις παίζουν επίσης ένα ρόλο.”

Ο Τσέχος υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει “χωρίς τις νέες χώρες» της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Τσεχική Δημοκρατία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε