Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Σίλβιο έβγαλε στην αρένα τα… “μωρά” του!

REUTERS
Έβαλε τα μεγάλα μέσα γιατί αλλιώς δεν βλέπει να παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και η Ιταλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Θα τα καταφέρει όμως σήμερα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής;

Ψήφο εµπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή ζητά σήµερα ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενώ φουντώνουν οι φήµες για εξαγορά βουλευτών από άλλα κόµµατα, τα «µωρά του Σίλβιο», δηλαδή γυναίκες βουλευτές του κόµµατός του, αποδύονται σε αγώνα για την υπεράσπισή του.
 
Οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι το αποτέλεσµα µπορεί να κριθεί ακόµα και για µία ψήφο καθώς ο 74χρονος µεγιστάνας είδε το 2010 το ένα σκάνδαλο να ξεσπά µετά το άλλο, αµαυρώνοντας την εικόνα του και στερώντας του έναν πολύτιµο σύµµαχο στην κυβέρνηση, τον Τζιανφράνκο Φίνι. Την πρόταση µοµφής κατέθεσε η αντιπολίτευση στην Κάτω Βουλή, ενώ ψήφο εµπιστοσύνη θα κληθεί να δώσει στον Μπερλουσκόνι και η Γερουσία όπου η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία.
 
Στην Κάτω Βουλή όµως ο Καβαλιέρε έχει χάσει την πλειοψηφία µετά την αποχώρηση του Φίνι και των βουλευτών του και έτσι η σηµερινή ψηφοφορία αναµένεται να εξελιχθεί σε θρίλερ. Εάν ο ιταλός πρωθυπουργός χάσει τη µία ή την άλλη ψηφοφορία, θα πρέπει να παραιτηθεί, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο είτε για µια νέα κυβέρνηση είτε για πρόωρες εκλογές.

Ο Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε ότι διαθέτει τις ψήφους για να ανατρέψει τον Μπερλουσκόνι, όµως η ψηφοφορία αναµένεται τόσο απρόβλεπτη ώστε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αστειεύτηκε λέγοντας πως «µόνο όσοι έχουν κρυστάλλινη σφαίρα» θα µπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσµα – µάλιστα ήδη παίζονται στοιχήµατα για το εάν θα προσέλθουν στην ψηφοφορία τρεις εγκυµονούσες βουλευτίνες, οι οποίες αναµένεται να γεννήσουν από στιγµή σε στιγµή (και οι τρεις έχουν ταχθεί εναντίον της κυβέρνησης). Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων βουλευτών. Η εφηµερίδα «Repubblica», επικαλούµενη δηλώσεις βουλευτή, έγραψε ότι σε αρκετά µέλη της Βουλής προσφέρθηκαν «συµβόλαια για παροχή συµβουλών» τριών έως πέντε ετών, αξίας από 350.000 έως 500.000 ευρώ.

 
Ενας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Αντόνιο Ράτσι, είχε καταγγείλει πριν από την προηγούµενη ψήφο εµπιστοσύνης ότι του είχαν προσφέρει την αποπληρωµή του στεγαστικού του δανείου. Πριν από λίγες ηµέρες ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στο κόµµα του Μπερλουσκόνι…
 
Κι έτσι τώρα ο κάποτε παντοδύναµος πρωθυπουργός, έπειτα από µια σειρά υποθέσεων διαφθοράς και σεξουαλικών σκανδάλων, στηρίζεται στις γυναίκες που εκείνος ανέδειξε σε υπουργικούς θώκους και στη Βουλή και οι οποίες έχουν αναλάβει να πείσουν τους άλλους βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Η υπουργός Ισότητας Μάρα Καρφάνγκα και η υπουργός Περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζιάμογκο είναι μερικές από τις ισχυρές παρουσίες του Σίλβιο. ΦΩΤΟ REUTERS

Πρωθιέρεια των «µωρών του Σίλβιο», η υφυπουργός Ντανιέλα Σανταντσέ, η οποία – όπως περιγράφουν οι «Times» – περνά όλες τις ώρες της ηµέρας εδώ και δύο εβδοµάδες στους διαδρόµους της Βουλής εκθειάζοντας τις πολιτικές αρετές του Καβαλιέρε. Από κοντά και η 38χρονη βουλευτής Μαρία Ροζάρια Ρόσι, η οποία πέρασε µαζί του ένα κοµµάτι των καλοκαιρινών διακοπών. Ακόµα και η πρώην ηθοποιός Μάρα Καρφάνια, νυν υπουργός Ισότητας, που πρόσφατα είχε κατηγορήσει τον Μπερλουσκόνι ότι δεν έκανε τίποτα για να καθαρίσει τα σκουπίδια από τους δρόµους της Νάπολι και ότι κυβερνά µε «δικτατορικές µεθόδους», εµφανίστηκε να τον υποστηρίζει, «µια και η οικονοµική συγκυρία είναι πολύ άσχηµη για να µείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση».

 
 
Από την εφημερίδα “Τα Νέα”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε