Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ο Σίλβιο, η μεταρρύθμιση και το τσιρότο…

ΦΩΤΟ REUTERS

Μπορεί ο Σιλβιο Μπερλουσκόνι να παρουσίαζε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, αλλά το ενδιαφέρον όλων έκλεψε το τσιρότο στο αριστερό του μάγουλο.

Οι φήμες οργιάζουν το τελευταίο διάστημα πως ο Ιταλός πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση. Εκείνος πάντως δηλώνει ότι υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αποκατάσταση της κάτω γνάθου.

Το τεράστιο τσιρότο στο αριστερό του μάγουλο λοιπόν τράβηξε τα βλέμματα, έγινε κεντρικό θέμα για τους φωτογράφους που βρέθηκαν στο Παλάτσο Κίτζι της Ρώμης. Για την αντιπολίτευση, πάντως, επίκεντρο ήταν οι εξαγγελίες του.
«Για αυτό ρωτάτε; Μια επέμβαση ρουτίνας ήταν... Αφήστε τους να λένε» - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μπερλουσκόνι σημείωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση επιθυμεί τον διαχωρισμό της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του εισαγγελέα από εκείνη του δικαστή, με την δημιουργία δυο ξεχωριστών Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τον οποίων θα προΐσταται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Επιθυμούσα να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση αυτή από το 1994, από τότε που εισήλθαμε στον πολιτικό στίβο. Επιτέλους καταφέρουμε να κάνουμε πράξη ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματός μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις δίκες του, ο καβαλιέρε πρόσθεσε, πάντως, ότι «πρόκειται να είναι παρών στις διάφορες δικάσιμους διότι θέλει να πάρει πολλές ικανοποιήσεις και να εξηγήσει στους Ιταλούς πως ακριβώς έχουν τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, με την αναμόρφωση αυτή «ο εισαγγελέας, για να μιλά με τον δικαστή θα πρέπει να κλείνει ραντεβού και να χτυπά την πόρτα με σεβασμό, με το καπέλο στο χέρι».
Και να μην ήθελε κανείς, το τσιρότο του καβαλιέρε δε μπορούσε να περάσει απαρατήρητο - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο πρόσθεσε ότι «η μεταρρύθμιση η οποία φυσικά πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο βασίζεται και στην εγγύηση ίσων δικαιωμάτων στους εισαγγελείς και στους συνηγόρους υπεράσπισης».

Τόσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο κι ο Αντζελίνο Αλφάνο, υπογράμμισαν ότι «η συγκεκριμένη αλλαγή δεν θα επηρεάσει τις δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη». Κάτι που σημαίνει –προσθέτουν σχολιαστές– ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει ούτε η όλη πορεία της υπόθεσης Ρούμπι-Γκέιτ.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, πάντως, απορρίπτει την βαθιά τροποποίηση του δικαστικού συστήματος της χώρας. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει μόνο στόχο το να αφαιρέσει αυτονομία από τους εισαγγελείς και να τους θέσει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και της πολιτικής εξουσίας», δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή.

Ο δε επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, πρόσθεσε: «μιλάμε για μια αναμόρφωση που αλλοιώνει το κράτος δικαίου. Θα καταθέσουμε μια ακυρωτική τροπολογία και αν δεν περάσει, θα προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών. Θα γκρεμίσουμε το όλο αυτό οικοδόμημα, μέσω δημοψηφίσματος».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε