weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ο Σόιμπλε «κράζει» ΗΠΑ και Ιαπωνία – «Η Ελλάδα να συνεχίσει τη λιτότητα»

Ο Σόιμπλε «κράζει» ΗΠΑ και Ιαπωνία – «Η Ελλάδα να συνεχίσει τη λιτότητα» | Newsit.gr

Σε μια συνέντευξή του πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 στο Μεξικό, ο Σόιμπλε επέμεινε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες διεθνώς πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε στη συνέντευξή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν διαβλέπει κίνδυνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των κανόνων της συμφωνίας Βασιλεία III η οποία αφορά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο.

Ο Σόιμπλε επισήμανε ότι δεν θέλει η διήμερη σύνοδος της G20 στην μεξικανική πρωτεύουσα να επικεντρωθεί στην ευρωζώνη σε βάρος άλλων κατεπειγόντων ζητημάτων, όπως η αποφυγή του λεγόμενου «δημοσιονομικού βαράθρου» που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το πιεστικό πρόβλημα του χρέους της Ιαπωνίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία μοιράζονται εξίσου την ευθύνη για (την διασφάλιση της σταθερότητας) με εμάς τους Ευρωπαίους», τόνισε. «Οι οικονομίες της G20 πρέπει αποφασιστικά να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτή είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για την βελτίωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών», ανέφερε ο Σόιμπλε.

«Χωρίς προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις διακινδυνεύουμε να υπάρξει περαιτέρω απώλεια εμπιστοσύνης και ακόμη λιγότερη ανάπτυξη. Δεν μπορεί να οικοδομηθεί βιώσιμη ανάπτυξη πάνω σε ένα βουνό χρέους», είπε ο υπουργός, γνωστός υποστηρικτής της δημοσιονομικής αυστηρότητας ακόμα και σε εποχές ύφεσης.

Ο Σόιμπλε διατήρησε την σκληρή του γραμμή έναντι της Ελλάδας και των άλλων πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης, εμμένοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας παρότι οι οικονομίες τους βυθίζονται στην ύφεση. Πάντως επιφύλαξε πιο θερμή αντιμετώπιση έναντι της Ισπανίας, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στο «σωστό δρόμο» και ότι υπάρχουν ενδείξεις, όπως η μείωση των μισθών και του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που αφήνουν να φανεί ότι οι οικονομικές ανισορροπίες αμβλύνονται.

Επίσης ο Σόιμπλε αντέκρουσε όσους ανέμεναν πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) πρόκειται να είναι σύντομα σε θέση να προβαίνει στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών–επιμένοντας πως πρέπει να έχει λειτουργήσει πριν από κάτι τέτοιο ένα νέο όργανο επιτήρησης.

«Είναι σημαντικό η αγορά χρέους και ο έλεγχος να πάνε χέρι-χέρι. Με άλλα λόγια, η ποιότητα προέχει της ταχύτητας», τόνισε.

Η συμφωνία Βασιλεία III είναι η κανονιστική απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη χρηματοοικονομική κρίση. Αναγκάζει τις τράπεζες να τριπλασιάσουν το ποσό των ιδίων κεφαλαίων τους, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μελλοντικές «διασώσεις» τραπεζών από τους φορολογούμενους.

Εξάλλου ο ρυθμιστικός φορέας της G20, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΣΧΣ), θα ολοκληρώσει τις προτάσεις του ως την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20 το Σεπτέμβριο του 2013 για τον έλεγχο των χρηματοοικονομικών θεσμών –πλην τραπεζών–, δηλαδή της δραστηριότητας διαφόρων νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημόσιου δικαίου, από κερδοσκοπικά κεφάλαια ως ασφαλιστικές εταιρίες.

«Καλωσορίζουμε την ευρεία διεθνή συναίνεση για τον αυστηρό έλεγχο των κεφαλαίων των χρηματαγορών που ενεργούν με τρόπο πολύ παρόμοιο με εκείνον των τραπεζών», είπε ο Σόιμπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σόιμπλε και Ρεν αδειάζουν Σαμαρά: Δεν έχει τελειώσει τίποτα!

#TAGS MM