Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο στρατός απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους από το εργοστάσιο της BP

Ο στρατός απελευθέρωσε 600 Αλγερινούς ομήρους από το εργοστάσιο της BP

Εξακόσιοι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Άιν Αμένας που κρατούνταν όμηροι από ισλαμιστές αντάρτες, διασώθηκαν από ελικόπτερα του στρατού.

Λίγο νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI μετέδωσε, επικαλούμενο εκπρόσωπο των απαγωγέων, ότι οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Άιν Αμένας.

“Μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες μονάδες ξεκίνησαν μια απόπειρα να πάρουν δια της βίας τον έλεγχο των εγκαταστάσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των απαγωγέων, ο οποίος απείλησε ότι οι απαγωγείς θα “σκοτώσουν όλους τους ομήρους αν οι αλγερινές δυνάμεις καταφέρουν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις”.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας άνδρας με ιρλανδικό διαβατήριο που κατάγεται από την βρετανική Βόρεια Ιρλανδία και είχε συλληφθεί όμηρος χθες στην Αλγερία, είναι πλέον ελεύθερος και είναι “σώος και αβλαβής”.
 
“Ο Ιρλανδός πολίτης που είχε συλληφθεί όμηρος στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας επικοινώνησε με την οικογένειά του. Είναι σώος και αβλαβής και δεν είναι πλέον όμηρος”, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
  
Παράλληλα, η βρετανική εταιρεία BP, η οποία εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις αυτές εξόρυξης φυσικού αερίου μαζί με την νορβηγική Statoil και την αλγερινή Sonatrach, ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει από την Αλγερία “ομάδα μη απαραίτητου προσωπικού” της.

“Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη”, προσθέτει η BP σε ανακοίνωσή της, στην οποία διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη θυμάτων.
  
 Νωρίτερα σήμερα εκπρόσωπος των απαγωγέων είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI ότι 34 ξένοι όμηροι σκοτώθηκαν και 7 εξακολουθούν να ζουν μετά την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε σήμερα ο αλγερινός στρατός κατά των εγκαταστάσεων στο Άιν Αμένας.

Ταυτοχρόνως το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS είχε μεταδώσει ότι 4 ξένοι όμηροι, ένας Γάλλος, δύο Βρετανοί και ένας Κενυάτης, απελευθερώθηκαν από τον στρατό κατά την επιχείρησή του κατά των ισλαμιστών. Το ANI είχε διευκρινίσει ότι οι 7 ξένοι όμηροι που επέζησαν είναι “τρεις Βέλγοι, δύο Αμερικανοί, ένας Ιάπωνας και ένας Βρετανός”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

48 νεκροί στο εργοστάσιο της ΒΡ – Ξέφυγαν άλλοι 25 όμηροι

15 ξένοι και 30 αλγερινοί όμηροι απέδρασαν από το εργοστάσιο της BP

Δραματική έκκληση των ομήρων στην Αλγερία: Βοηθήστε μας!

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε