Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ!

Τραμπ Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα Ισραήλ
Φωτογραφία Reuters

Το είχε πει πως θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Και απόψε (σ.σ. στις 20:00 ώρα Ελλάδας) θα το ανακοινώσει και επίσημα. Ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί παγκόσμιο σάλο. Ξανά.

Δεν τον πτοούν οι αντιδράσεις. Ούτε οι προειδοποιήσεις πως η απόφασή του, πρωτοφανής για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, θα προκαλέσει νέα ανάφλεξη στην περιοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αμετακίνητος. Θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, που θα βάλει τέλος στην προσεκτική πολιτική της χώρας του στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, θα ανακοινωθεί απόψε. Στις 20:00 (ώρα Ελλάδας, 13:00 ώρα ΗΠΑ) ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει διάγγελμα. Και εκεί, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τις επόμενες ώρες, θα πει ότι οι ΗΠΑ (του) αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ.

Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και το Reuters, αποκάλυψε τα σχέδια του Τραμπ. Πως έφτασε η ώρα της ανακοίνωσης που πολλοί φοβούνταν. Και περισσότεροι προσπάθησαν να αποτρέψουν.

Τι θα πει ο Ντόναλντ Τραμπ

Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου θα γίνει με κάθε επισημότητα, στον Λευκό Οίκο. Θα ανακοινώσει πως θα δώσει την εντολή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Δεν θα ορίσει, όμως, το χρονοδιάγραμμα για αυτή, αφού αναμένεται να πάρει «χρόνια», κατά την ίδια πηγή. Θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα φροντίσει να ταχθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών, εάν συμφωνούν οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων. Έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής για τα σχέδιά του. Αρνούμενος να ακούσει τις «φωνές» που του λένε να μην τινάξει στον αέρα την πολιτική που επί χρόνια ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Για να υποστηρίξει το σκεπτικό του Τραμπ, ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες «δεν συνέβαλε σε τίποτε» ως προς τις προσπάθειες «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».

Από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Τραμπ είχε αναθέσει στον γαμπρό του, Τζάρεντ Κούσνερ, την επανέναρξη των συνομιλιών για το Μεσανατολικό. Τώρα, μάλλον βάζει ο ίδιος την ταφόπλακα.

Ο Τραμπ θα υπογράψει ξανά τη ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ, όπως είχε κάνει τον Ιούνιο και όπως έπρατταν όλοι οι προκάτοχοί του τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ιερουσαλήμ, πρωτεύουσα του Ισραήλ = Αιτία πολέμου

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους Παλαιστίνιους. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, θέλουν να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Η Χαμάς έχει ήδη απειλήσει με νέα Ιντιφάντα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνία τους την Τρίτη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (Φωτογραφία αρχείου EPA)

Ο μοναδικός ηγέτης κράτους της Μέσης Ανατολής που δεν εξέδωσε ανακοίνωση μετά τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Τραμπ ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο οποίος, φυσικά, τάσσεται υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας εδώ και χρόνια.

Ισραηλινός υπουργός χαιρέτισε την επικείμενη ανακοίνωση του Τραμπ. Αλλά παράλληλα τόνισε πως οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα βίας.

Ντόναλντ Τραμπ – Μπενιαμίν Νετανιάχου (Φωτογραφία αρχείου EPA)

«Μην το κάνεις!»

Οι εκκλήσεις να μην ληφθεί αυτή η απόφαση που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες ήταν αλλεπάλληλες τις τελευταίες 24 ώρες. Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων». Και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα».

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και διεμήνυσε ότι συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών μελών του μέσα σε «5 ως 10 ημέρες» εάν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ιερουσαλήμ – Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, προειδοποίησε εναντίον μιας απόφασης που θα είχε «πολύ σοβαρές συνέπειες» και των κινδύνων «κλιμάκωσης» της έντασης.

Στην Ευρώπη υψώθηκαν επίσης πολλές φωνές. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».

«Φωνές» και εντός των ΗΠΑ

Η εσωτερική συζήτηση στην αμερικανική κυβέρνηση επίσης χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν πίεζαν υπέρ της απόφασης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εναντιώνονταν.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ έχει ήδη επιβάλει περιορισμούς στις κινήσεις των Αμερικανών διπλωματών στην Ιερουσαλήμ. Έχει, επίσης, προειδοποιήσει όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην περιοχή πως υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές και αντιαμερικανικές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να τεθούν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές πρεσβείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις