Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Τσάβες δεν πάει Κούβα γιατί περιμένει τον… πόλεμο!

REUTERS
Ο Τσάβες ματαίωσε επίσκεψη του στην Αβάνα, φοβούμενος επίθεση της Κολομβίας στη χώρα του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ματαίωσε σήμερα μια επίσκεψη στην Αβάνα, όπου επρόκειτο να είναι ο κύριος ομιλητής στην εθνική εορτή της Κούβας την Δευτέρα, δηλώνοντας ότι μια ένοπλη “επίθεση” στην χώρα του από την Κολομβία είναι “πιο πιθανή από ποτέ”.
 
Ο κ. Τσάβες, ο οποίος ήταν να αναχωρήσει για την Κούβα, την Κυριακή, δήλωσε κατά τη διάρκεια πολιτικής συνάντησης ότι έχει “πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες” που αφήνουν να εννοηθεί ότι “η πιθανότητα μιας ένοπλης επίθεσης εναντίον του εδάφους της Βενεζουέλας” από την Κολομβία είναι “πιο πιθανή από ποτέ κατά τη διάρκεια αυτών των ετών”.
 
Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Μπογκοτά την Πέμπτη, αφότου ο κολομβιανός πρεσβευτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) παρουσίασε “αποδείξεις” (εικόνες από δορυφόρο, συντεταγμένες από GPS, φωτογραφίες) σχετικά με την παρουσία 1500 κολομβιανών ανταρτών στη Βενεζουέλα.
 
Το Καράκας είχε απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταγγέλλοντας ένα “τσίρκο των μέσων ενημέρωσης”.
 
“Αρνούμαστε, έχουμε αρνηθεί και θα αρνούμαστε πάντα την πιθανότητα μια δύναμη ανταρτών, μία παραστρατιωτική δύναμη ή μια ξένη στρατιωτική δύναμη να εγκατασταθεί στο μικρότερο τετραγωνικό χιλιοστό του κυρίαρχου εδάφους μας”, δήλωσε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής και μεταδόθηκε από την επίσημη τηλεόραση VTV.
 
Από την Πέμπτη, ο στρατός της Βενεζουέλας έχει τεθεί σε κατάσταση “ύψιστου” συναγερμού στις περιοχές που συνορεύουν με την Κολομβία.
 
Ο κ. Τσάβες, επίσης, δήλωσε σήμερα ότι η Βενεζουέλα θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αν η Ουάσινγκτον υποστηρίζει μια επίθεση της Κολομβίας εναντίον της χώρας του.
 
“Αν υπάρξει μια ένοπλη επίθεση κατά της Βενεζουέλας από την κολομβιανή επικράτεια ή από οποιοδήποτε άλλο χώρο, που θα υποστηριζόταν από την αυτοκρατορία των Γιάνκις, θα αναστείλουμε την αποστολή πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και αν χρειαστεί να τρώμε πέτρες εδώ”, είπε.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε