Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Ο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία ακόμα κι αν δεν ορκιστεί”

“Ο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία ακόμα κι αν δεν ορκιστεί”

Ο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία, ακόμη και αν δεν μπορέσει να ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, Νίκολα Μαντούρο, δεύτερος στην ιεραρχία της χώρας και προφανής διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, δήλωσε την Παρασκευή, ότι ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβεζ, που βρίσκεται για νοσηλεία στη Κούβα, θα παραμείνει στην εξουσία, ακόμη και αν δεν μπορέσει προσωπικά να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του στις 10 Ιανουαρίου.

«Η συνταγματική περίοδος 2013-2019 ξεκινά στις 10 του Ιανουαρίου (…) Ο πρόεδρος Τσάβες, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος, θα συνεχίσει να είναι στην κορυφή της χώρας και η διατύπωση του όρκου μπορεί να γίνει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αργότερα », ανέφερε ο Μαντούρο στην κρατική τηλεόραση VTV.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας, ο εκλεγμένος πρόεδρος ορκίζεται ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιείται στη Βενεζουέλα και δεν μπορεί να αναβληθεί.

Ωστόσο ο Μαντούρο βασίζεται στο γεγονός ότι το Σύνταγμα ορίζει επίσης, ότι, εάν δεν μπορεί ο εκλεγμένος πρόεδρος να ορκιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης, θα πρέπει να το πράξει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αναφέρεται ημερομηνία.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, παρά σοβαρή κατάσταση της υγείας του Ούγκο Τσάβεζ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί ως «μόνιμη» η απουσία του πρόεδρου από τα καθήκοντά του. Μια τέτοια δήλωση θα ήταν το έναυσμα για μια νέα εκλογική αναμέτρηση εντός 30 ημερών στη Βενεζουέλα.

Διαβάστε

Χειρότερα ο Τσάβες! Επαθε και λοίμωξη του αναπνευστικού

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε