Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ο Τσάβες θέλει δημοψήφισμα για την αποπομπή του

O Ούγκο Τσάβες. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Ούγκο Τσάβες προκαλεί την αντιπολίτευση να ζητήσει δημοψήφισμα για την αποπομπή του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε απόψε τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση, που εξασφαλίζει τουλάχιστον το ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι μπορεί “να συνεχίσει να κερδίζει έτσι”.
 
Σύμφωνα με τον Τσάβες, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από τον αντιπολιτευόμενο Συνασπισμό της Δημοκρατικής Ενότητας, στον οποίο μετέχουν από αριστερά μέχρι κεντροδεξιά κόμματα. Όπως είπε, το κόμμα του πήρε 5.422.040 ψήφους και ποσοστό 48% έναντι 5.320.175 ψήφων ή 47% της αντιπολίτευσης.
 
Το αριστερό κόμμα Πατρίδα για όλους (PPT) έλαβε 520.000 ψήφους και ποσοστό 5%.
 
Από τις 165 έδρες του κοινοβουλίου το PSUV κερδίζει τις 98, η Δημοκρατική Ένωση 65 και το PPT 2.
 
“Να συνεχίσουν να κερδίζουν έτσι”, ειρωνεύτηκε ο Τσάβες τη Δημοκρατική Ένωση που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελείται από “κομματίδια”, “μικρά κόμματα” και “τεμάχια κομμάτων”. Πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποπομπή του από την προεδρία, αφού υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 52%.
 
Το 2004 η αντιπολίτευση είχε συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να προκαλέσει δημοψήφισμα το οποίο τελικά κέρδισε ο Τσάβες με ποσοστό 59%.
 
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επαναστατικές δυνάμεις κατήγαγαν μια πολύ σημαντική νίκη. Οι περισσότεροι νόμοι εγκρίνονται με απόλυτη πλειοψηφία και εμείς κερδίσαμε την απόλυτη πλειοψηφία. Κερδίσαμε σε ψήφους σε εθνικό επίπεδο, σε αριθμό βουλευτών και σε ποιότητα βουλευτών, κατέληξε ο Τσάβες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε