Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ο Βεστερβέλε δίνει ελπίδες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Βεστερβέλε δίνει ελπίδες για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στην Κωνσταντινούπολη και είπε ότι οι εκλογές στην Ευρώπη μπορεί να δώσουν νέα δυναμική στην τουρκική ένταξη

Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να προωθηθεί μετά τις εκλογές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

 “Οι ευρω-τουρκικές σχέσεις και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αποκτήσουν νέα δυναμική. Εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κεφάλαιο”, δήλωσε ο Βεστερβέλε στη διάρκεια ομιλίας του στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

   Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει μια ενταξιακή προοπτική στην Τουρκία και πως η πρόοδος αυτής της τελευταίας στην οδό της ένταξης “πρέπει να εξαρτηθεί από τα προσόντα της Άγκυρας και όχι από εσωτερικούς υπολογισμούς” στα κράτη μέλη.

   “Είμαι αισιόδοξος ότι οι πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη θα ενισχύσουν αυτή την αρχή”, δήλωσε ο Βεστερβέλε, υπαινισσόμενος την εκλογή στη γαλλική προεδρία του Φρανσουά Ολάντ που θα αντικαταστήσει τον Νικολά Σαρκοζί, ένθερμο πολέμιο μιας ένταξης της μουσουλμανικής Τουρκίας στην ΕΕ.

   Ο φιλελεύθερος γερμανός υπουργός είναι δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ , η οποία αντιτίθεται επίσης σε μια ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.

   Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, που άνοιξαν το 2005, έχουν παγώσει λόγω του αδιεξόδου στο Κυπριακό. Η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση στην Κύπρο, η οποία είναι μέλος της ΕΕ και στο βόρειο τμήμα της η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα κατοχής. Σε απάντηση, η ΕΕ πάγωσε μια ολόκληρη σειρά κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

   Ο Βεστερβέλε κάλεσε για άλλη μια φορά την Άγκυρα να εφαρμόσει το “πρωτόκολλο της Άγκυρας” για να ξεπεραστεί το κυπριακό αδιέξοδο και να συνεχίσει την πρόοδο στην οδό των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

   Ο Βεστερβέλε έφτασε στην Τουρκία χθες Δευτέρα για μια επίσκεψη εργασίας και είχε συνομιλίες στην Άγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε