Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ο Βίκτορ Ορμπάν πήρε ουσιαστικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο Βίκτορ Ορμπάν πήρε ουσιαστικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Η επίσημη εντολή θα δοθεί από τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας κατά την πρώτη συνεδρίαση της Νέας Βουλής στις 14 Μαΐου.

Το σημερινό αίτημα του Προέδρου της Ουγγαρίας, Λάσλο Ζόλιομ, προς το θριαμβευτή των πρόσφατων βουλευτικών, τον αρχηγό της δεξιάς Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών, Βίκτορ Ορμπάν, να αναλάβει επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, συνιστά ουσιαστικά την ανάθεση σε αυτόν εντολής σχηματισμού του μελλοντικού κυβερνητικού σχήματος. 

Η κατάθεση κυβερνητικού προγράμματος και η ψήφισή του από τη Βουλή και οι προτάσεις από μέρους του κ. Ορμπάν για τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που θα εγκριθεί στη συνέχεια από τον Πρόεδρο Ζόλιομ, θα γίνουν τάχιστα, αφού το κόμμα του μελλοντικού πρωθυπουργού απέσπασε στις εκλογές πλειοψηφία δύο τρίτων και θα μπορεί να πάρει μόνο του οποιαδήποτε απόφαση και να προβεί σε συνταγματικές αλλαγές. 

Παρατηρητές στη Βουδαπέστη θεωρούν ως σίγουρη την ανάληψη του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών από τον Γιάνος Μάρτονι, ο οποίος είχε διατελέσει αρχηγός της ουγγρικής Διπλωματίας και στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, στο διάστημα 1998-2002, και ως εκ τούτου διαθέτει πείρα που θα είναι απαραίτητη, καθώς η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το α’ εξάμηνο του 2011.

Πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης – Δημόσιας Τάξης ο έως τώρα αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Νεαρών Δημοκρατών, Τίμπορ Νάβρασιτς, ενώ για υπουργός Οικονομικών – Οικονομίας προορίζεται ο Γκιέργκι Ματόλτσι και υπουργός Κρατικής Περιουσίας ο Τάμας Φέλεγκι.

Ο πρώην διευθυντής της Ουγγρικής Αστυνομίας και πρώην υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Ορμπάν, Σάντορ Πίντερ, φέρεται να αναλαμβάνει το υπερυπουργείο» Εσωτερικών – Αυτοδιοίκησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε