Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης “στηρίζει” τον πόλεμο στο Ιράκ

Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης
Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζακ Στρο την ώρα που εισέρχεται στην αίθουσα προκειμένου να καταθέσει για τον πόλεμο στο Ιράκ. ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Τζακ Στρο κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή για τον ρόλο της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ ότι η στρατιωτική εισβολή δεν στηρίχθηκε σε λανθασμένες πληροφορίες για όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν.

Έμμεση υποστήριξη στην απόφαση του τότε πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ η Βρετανία να συμμετάσχει στην στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ παρείχε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζακ Στρο με κατάθεση του στην αρμόδια επιτροπή.

Μετά τον πρώην υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν που “άδειασε” τον Μπλερ στην επιτροπή για την διερεύνηση του ρόλου της Βρετανίας στον πόλεμο ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο είπε ότι είχε σκεφτεί να παραιτηθεί στην αρχή του πολέμου.

Ο Στρο  έδωσε στην επιτροπή ένα 25σελιδο υπόμνημα και υπερασπίστηκε την απόφαση του να στηρίξει τον πόλεμο, ενώ αρνήθηκε ότι η εισβολή στηρίχθηκε σε λανθασμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσίων. Όπως εξήγησε μπορεί να μην βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως αρχικά είχαν υποστηρίξει ΗΠΑ-Βρετανία, αλλά η εισβολή δικαιολογείται από το παρελθόν του Σαντάμ Χουσεϊν. 
 
“Ποτέ δεν ήθελα τον πόλεμο αλλά η στρατηγική που υιοθετήσαμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε τον αφοπλισμό του Ιράκ ήταν διπλωματία, η οποία ενισχύθηκε από την απειλή χρήσης στρατιωτικής δύναμης” είπε ο Τζακ Στρο.

Ωστόσο ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης είχε στείλει ένα γράμμα στον Τόνι Μπλερ, έναν χρόνο πριν την εισβολή, με το οποίο εξηγούσε ότι ο πόλεμος δεν ήταν νόμιμος και δεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κόμματος των Εργατικών. Να σημειωθεί ότι ο προκάτοχος του στο υπουργείο Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ είχε παραιτηθεί εξαιτίας της απόφασης της Βρετανίας να συμμετέχει στον πόλεμο.

Η κατάθεση του υπουργού συνεχίζεται και αναμένεται να ερωτηθεί για το διπλωματικό σκέλος του πολέμου στο Ιράκ,ενώ θα επιστρέψει στις αρχές του επόμενου προκειμένου να καταθέσει για την νομιμότητα του πολέμου.

Πρώην Βρετανός υπουργός “καίει” τον Τ. Μπλερ 
Βρετανική  υπόσχεση για τον πόλεμο στο Ιράκ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε