Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ο Χάρβεϊ σαρώνει και τρομοκρατεί τις ΗΠΑ – 215 χλμ/ώρα οι άνεμοι – Αδειάζουν ράφια και… πόλεις

Ο Χάρβεϊ σαρώνει και τρομοκρατεί τις ΗΠΑ – 215 χλμ/ώρα οι άνεμοι – Αδειάζουν ράφια και… πόλεις

– Τρόμος στις ΗΠΑ για την επέλαση του τυφώνα Χάρβεϊ
– Άνεμοι πάνω από 200 χιλιομέτρων την ώρα σαρώνουν τις ακτές του Τέξας
– Φόβοι πως θα πέσει σχεδόν 1 μέτρο βροχής!
– Πανικόβλητοι κάτοικοι άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ
– Δείτε live εικόνα από τις ΗΠΑ

Εικόνες αποκάλυψης στις ακτές του Τέξας, όπου έφτασε ο τυφώνας Χάρβεϊ. Είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει τις ΗΠΑ εδώ και 12 χρόνια, μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Ο Χάρβεϊ, που ήδη ενισχύθηκε στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Σε περιοχές του Τέξας εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 97 εκατοστά βροχής ενώ η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 3,7 μέτρα.

Δείτε live εικόνα

https://www.youtube.com/watch?v=WuAc28KAqgA

Πολλές κοινότητες στο νότιο Τέξας έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι φεύγουν εθελοντικά. Περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν.

Ματαιώθηκαν επίσης τα μαθήματα, σήμερα και την Δευτέρα, σε δεκάδες σχολεία κατά μήκος των ακτών, σε μια περιοχή από το Κόρπους Κρίστι μέχρι το Γκάλβεστον, όπου ζουν 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Φανάρια έπεσαν στους δρόμους, καταστροφές σημειώθηκαν και περίπου 155.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

https://www.instagram.com/p/BYOklf0D0dU/

Στα σούπερ μάρκετ, τα ράφια έχουν αδειάσει, αφού χιλιάδες πολίτες έσπευσαν τις τελευταίες μέρες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα.

Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής

Μετά από αίτημα του κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε έγγραφο με το Τέξας κηρύσσεται σε κατάσταση φυσικής καταστροφής,.

Έτσι, θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ για να περάσει το Σαββατοκύριακο αλλά στη συνέχεια, στις αρχές της εβδομάδας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τέξας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, τόνισε ότι ο Χάρβεϊ είναι “ένας πολύ σύνθετος και επικίνδυνος” τυφώνας, προειδοποιώντας ότι η άφιξή του μπορεί να προκαλέσει “μεγάλη καταστροφή”.

“Το κατεπείγον μήνυμά μου στους συμπατριώτες Τεξανούς είναι, αν ζείτε σε περιοχή όπου έχει διαταχθεί εκκένωση πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτή τη συμβουλή και να φύγετε μακριά όσο ακόμη μπορείτε” είπε ο κυβερνήτης καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και CNN
Φωτογραφίες: Reuters, EPA / ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις