weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ο χειρότερος εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα στην Ιαπωνία – ΙΑΕΑ: «Πολύ σοβαρή η κατάσταση» – Συναγερμός και για τα τρόφιμα

ΦΩΤΟ REUTERS

Μέρα με την ημέρα, αντί ο πυρηνικός εφιάλτης να απομακρύνεται, γίνεται χειρότερος. Συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές πως στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα εξελίσσεται το χειρότερο δυνατό σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Να εκραγούν και οι έξι αντιδραστήρες της πυρηνικής μονάδας!

Και στον παγκόσμιο πανικό δε βοηθούν οι δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε «άγγελος» κακών! Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε τα περί «πραγματικής καταστροφής» και αντίδρασης σοκ από τους Ιάπωνες. «Το πεπρωμένο της χώρας είναι πλέον στα χέρια του Θεού. Στις επόμενες ώρες, αναμένω καταστροφικές εξελίξεις και κινδύνους για τη ζωή των ανθρώπων στο νησί», είπε σοκάροντας το ακροατήριό του και όχι μόνο! Παράλληλα, επέπληξε τους Ιάπωνες για την αντίδρασή τους: «εργάζονται με πυροσβεστικές αντλίες, προσπαθούν να ρίξουν νερό με υδροπλάνα, δεν γνωρίζουμε πλέον πώς θα τα βγάλουν πέρα. Πρόκειται για μια καταστροφή και αντιδρούν με ημίμετρα».
ΦΩΤΟ REUTERS
Η ΙΑΕΑ άλλωστε επιβεβαίωσε τη βλάβη στον πυρήνα τριών αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Οι προσπάθειες των υπευθύνων της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα είναι ξεκάθαρο πως δεν αποδίδουν.
Τώρα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν βυτιοφόρο με αντλία για να ψεκάσουν με νερό τον αντιδραστήρα 4 για να ψυχθεί το πυρηνικό του καύσιμο, το οποίο θερμαίνεται ανησυχητικά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι οι Ιάπωνες αξιωματούχοι ανησυχούν για την κατάσταση της δεξαμενής αποθήκευσης του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο οποίος υπέστη βλάβες από το σεισμό και το τσουνάμι.
ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με την ΙΑΕΑ ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα σκοπεύουν να ρίξουν νερό στον αντιδραστήρα 3 και ότι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης να ρίξουν με αντλίες νερό μέσα στον 4 από διάφορες θέσεις στο έδαφος και πιθανώς αργότερα και μέσα στον 3, ο οποίος περιέχει και πλουτώνιο.

«Ορισμένα θραύσματα στο έδαφος από την έκρηξη της 14ης Μαρτίου μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθούν προτού μπορέσει να αρχίσει η ρίψη νερού με αντλίες», καταλήγει η ΙΑΕΑ.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι καπνοί φάνηκε να βγαίνουν από τον αντιδραστήρα Νο3, εντείνοντας την ανησυχία. Η οποία έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και ώρα με την ώρα γιγαντώνεται και οι οιωνοί είναι οι χειρότεροι δυνατοί!

«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία εξελίσσεται βάσει του χειρότερου σεναρίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικών της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγένκο, ο άνθρωπος που έχει υπό την εποπτεία του τις περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η υπερθέρμανση σε άλλους αντιδραστήρες στο σταθμό δείχνει ότι η κρίση τώρα κλιμακώνεται σύμφωνα με το χειρότερο αποτέλεσμα της προσομοίωσης που έκαναν οι ειδικοί.

Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν πλήρη ενημέρωση από την Ιαπωνία. Όπως δεν έχει ούτε και η ίδια η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για αυτό και ο –ιαπωνικής καταγωγής- γενικός διευθυντής της Γιουκίγια Αμάνο μεταβαίνει, την Πέμπτη, στο Τόκιο για να ενημερωθεί προσωπικά!

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη τους να ελέγχουν τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία. Στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται επίπεδα υψηλότερα των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενεργού μόλυνσης, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και απαγόρευσε την εισαγωγή τροφίμων από τις 11 Μαρτίου, ημέρα του καταστροφικού σεισμού.

ΗΠΑ: Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στον αντιδραστήρα Νο4

Η δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα δεν περιέχει πλέον νερό, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ραδιενέργειας, δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής (NRC).

«Εκτός από τους τρεις αντιδραστήρες που ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της θεομηνίας, ένας τέταρτος αντιδραστήρας αποτελεί επίσης, εφεξής, αιτία ανησυχίας. Ο αντιδραστήρας αυτός δεν λειτουργούσε κατά τη στιγμή του σεισμού», δήλωσε ο πρόεδρος της NRC, Γκρέγκορι Γιάτσκο, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Πιστεύουμε ότι έγινε μια έκρηξη υδρογόνου σε αυτόν τον αντιδραστήρα», εξήγησε».

«Πιστεύουμε ότι η εφεδρική μονάδα αποθήκευσης έχει καταστραφεί, δεν υπάρχει πλέον νερό στις δεξαμενές αναλωθέντος καυσίμου και ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι εξαιρετικά υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος που διεξάγονται στο χώρο της μονάδας για να αποφευχθεί η καταστροφή», πρόσθεσε.

«Δεν έλαβαν υπόψη τους τον κίνδυνο τήξης του πυρήνα»
Η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) ανακοίνωσε ότι καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα κατασκευάστηκε πριν από το πυρηνικό δυστύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ το 1979, δεν ελήφθη υπόψη στον τρόπο κατασκευής του ο κίνδυνος τήξης του πυρήνα!

«Τα δυστυχήματα τήξης του πυρήνα είναι δυστυχήματα τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπόψη στον τρόπο δημιουργίας αυτού του είδους του αντιδραστήρα, με τον οποίο έχει εξοπλιστεί ο σταθμός της Φουκουσίμα, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τη δεκαετία του ’70», δήλωσε ο Ολιβιέ Ζιπτά, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ASN.
ΦΩΤΟ REUTERS
Το περιοριστικό κέλυφος είναι ένα αδιαπέραστο περίβλημα που αποσκοπεί στην απομόνωση του αντιδραστήρα και των ραδιενεργών προϊόντων από τον εξωτερικό χώρο ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ωστόσο οι δημιουργοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα δεν έχουν συμπεριλάβει σε αυτό το περιοριστικό κέλυφος τις δεξαμενές ψύξης του αναλωθέντος καυσίμου, το οποίο εξακολουθεί να είναι πολύ ραδιενεργό, οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον αντιδραστήρα και αυτό το περίβλημα.

Η δεξαμενή αποθήκευσης του αναλωθέντος καυσίμου του αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα συνιστά πλέον «την κύρια πηγή ανησυχίας» καθώς υπάρχει κίνδυνος απελευθέρωσης ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα», κατέληξε η ASN.

Απομακρύνονται οι ξένοι πολίτες
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικογένειες των Ρώσων διπλωματών που υπηρετούν στην Ιαπωνία από τις 18 Μαρτίου, ενώ η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τόκιο και τη Γιοκοχάμα λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Τμήμα του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας στο Τόκιο έχει ήδη μετακινηθεί στην Οσάκα.

Και η Κροατία αποφάσισε να μετακινήσει προσωρινά στην Οσάκα το προσωπικό της πρεσβείας της στο Τόκιο λόγω της επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εξάλλου ήδη συστήσει στους Κροάτες πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η ελβετική κυβέρνηση, επίσης, συμβούλευσε τους υπηκόους της να φύγουν από την Ιαπωνία, ή τουλάχιστον από τις περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω του κινδύνου μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής. Η πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Μισελίν Καλμί-Ρε τόνισε μετά το πέρας του έκτακτου ομοσπονδιακού συμβουλίου ότι προς ώρας οι επαναπατρισμοί μπορεί να γίνουν μέσω κανονικών πτήσεων, αλλά σε περίσταση ανάγκης θα ενοικιασθούν αεροσκάφη.

1.890 Ελβετοί βρίσκονται στην Ιαπωνία και 1.592 εξ αυτών ήδη έχει γίνει κατορθωτό να εντοπισθούν από την πρεσβεία της χώρας.

Η πρώτη χώρα που κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ιαπωνία το συντομότερο ήταν η Γαλλία, που νωρίτερα ζήτησε άμεση σύγκληση της G7 και της G20.

Στα 80 χλμ οι αμερικανικές δυνάμεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Ιαπωνία δεν επιτρέπεται να πλησιάσουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από τον σταθμό της Φουκουσίμα. Το μέτρο αποσκοπεί στην εγγύηση της ασφάλειας των στρατιωτών στη διάρκεια επιχειρήσεων αρωγής διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός στρατός χορηγεί εξάλλου σε ορισμένα πληρώματα αεροσκαφών δισκία ιωδιούχου καλίου ενόψει αποστολών τους σε ένα μέτρο που έχει λάβει για την προφύλαξή τους από τις επιδράσεις της ραδιενέργειας.

Παράλληλα, ικανός αριθμός από ιδιοκτήτες ναυτιλιακών εταιρειών σχεδιάζει να αποφύγει την προσέγγιση στις περιοχές υψηλού κινδύνου στην Ιαπωνία και να αλλάξουν τη γραμμή πλεύσης των πλοίων τους φοβούμενοι πιθανή εξάπλωση της ραδιενέργειας, τόνισαν σήμερα πηγές του τομέα.

Οι ναυτιλιακές πηγές τόνισαν πως τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα στερεά φορτία, όπως δημητριακά και κάρβουνο, όπως επίσης και τα πετρελαιοφόρα, ενδέχεται να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τις πληγείσες περιοχές στην Ιαπωνία.

Διαβάστε επίσης
Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην Ιαπωνία
Οι 4 πληγές της Ιαπωνίας: Ο σεισμός, το τσουνάμι, η πυρηνική απειλή και τώρα ο χιονιάς
Τρέμουν το ραδιενεργό νέφος – Μετρήσεις ραδιενέργειας σε κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία! 
Εμπάργκο εισαγωγών στα τρόφιμα εξ Ιαπωνίας από την Ιταλία
Τώρα, ελέγχει τα πυρηνικά της εργοστάσια και η Μαδρίτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

#TAGS MM