Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

ΟΑΣΕ: «Απόπειρα εθνοκάθαρσης στο Κιργιστάν»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στο Κιργιστάν με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να χαρακτηρίσει τις πολύνεκρες συγκρούσεις «απόπειρα εθνοκάθαρσης».

Η διατύπωση αυτή περιέχεται σε μία έκθεση του Επιτρόπου του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων Κνουτ Φόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ρόζας Οτουνμπάγεβα, παρά τις καλές της προθέσεις, δεν έχει πλέον τον έλεγχο της κατάστασης.

«Έχει γίνει φανερό ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να επιβάλει το νόμο και την τάξη στη χώρα», εκτιμά σε έκθεσή του ο Επίτροπος του ΟΑΣΕ για θέματα Μειονοτήτων και πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα δραματικές στο νότο της χώρας, όπου γινόμαστε μάρτυρες απόπειρας εθνοκάθαρσης».

Τουλάχιστον 170 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή μεταξύ των Κιργίζιων και της ουζμπεκικής μειονότητας. Όμως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα και με τον Ερυθρό Σταυρό, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες μόνο για τις πόλεις Ος και Τζαλαλαμπάντ στο νότο της χώρας.

Ο Επίτροπος του ΟΑΣΕ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει άμεσα δράση για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα. Στην περιοχή μεταβαίνει και ο Πιερ Μορέλ, ειδικός εκπρόσωπος της Κάθριν Άστον, εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε 5 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή έκτακτης βοήθειας προς τα θύματα. «Τα νέα από το νότιο Κιργιστάν δεν είναι καλά. Πολλά άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες αθώοι άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και περνούν στο γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Έπρεπε να ενεργήσουμε γρήγορα για να υπάρξει μία βοήθεια ζωτικής σημασίας για τα θύματα αυτής της βίας», δήλωσε η κοινοτική Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Ουζμπεκιστάν, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.760 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν. 

Διαβάστε επίσης
Μεγάλο κύμα προσφύγων στο Κιργιστάν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε