Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Obamacare – Ο εφιάλτης του Τραμπ! Νέα ήττα στη Γερουσία

Τραμπ Obamacare

Από χαστούκι σε χαστούκι πάει ο Ντόναλντ Τραμπ. Η κατάργηση του Obamacare, μια από τις “ηχηρότερες” προεκλογικές του δεσμεύσεις του, έχει γίνει ένας εφιάλτης χωρίς τέλος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απέτυχαν και πάλι στην προσπάθειά τους να καταργήσουν το Obamacare. Ήταν μια ακόμη νομοθετική προσπάθεια που βρήκε… τοίχο. Και αυτό κάθε άλλο παρά χαρούμενο θα κάνει τον Τραμπ.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη από τους Γερουσιαστές του για την κατάργηση του Obamacare.

Γι’ αυτό και αποφάσισε να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη γι’ αυτήν την εβδομάδα ψηφοφορία.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Από την Κυριακή (01.10.2017) η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη: εκπνέει η προθεσμία εφαρμογής της ειδικής διαδικασίας που επέτρεπε την ψήφισή του με 50 ψήφους (απλή πλειοψηφία), χωρίς την υποστήριξη των Δημοκρατικών.

Μετά την λήξη εφαρμογής αυτής της διαδικασίας, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, η ψήφιση ενός νέου νομοσχεδίου θα απαιτεί 60 θετικές ψήφους από το σύνολο των 100 Γερουσιαστών.

Τραμπ Obamacare

Ντόναλντ, χάνουμε…

“Δεν έχουμε χρόνο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, από τους υποστηρικτές της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γερουσιαστών Μπιλ Κάσιντι και Λίντσεϊ Γκράχαμ μαζί με τον Γερουσιαστή Ντιν Χέλερ για την κατάργηση του Obamacare.

Υπό την τελευταία αρνητική εξέλιξη, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν μία βασική προεκλογική τους δέσμευση. Ούτε και να επιτύχουν μία εσωτερική πολιτική επιτυχία στην Γερουσία.

Έτσι, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθειά τους για την διατήρηση του πολιτικού ελέγχου της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκλογές θα διεξαχθούν το Νοέμβριο του 2018.

Τραμπ Obamacare

Ακριβό μου Obamacare

Οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν το Obamacare, ως μια ακριβή οικονομικά παρέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο σύστημα υγείας των αμερικανικών πολιτειών. Από την άλλη μεριά, το πρόγραμμα βοήθησε ν’ αποκτήσουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες.

Μετά την πολιτική αποτυχία του περασμένου Ιουλίου, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία προσπάθησαν και πάλι μέσα στον Σεπτέμβριο να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο (Κάσιντι-Γκράχαμ). Αυτό είχε ως στόχο ν’ αυξήσει τον έλεγχο των αμερικανικών πολιτειών στα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ομοσπονδιακής βοήθειας, που δαπανά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τον τομέα της υγείας.

Όπως και στις προηγούμενες προσπάθειες το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της συντηρητικής και προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος. Και οι δυο αντιτάχθηκαν στην ψήφισή του, η καθεμία για διαφορετικούς-αντίθετους λόγους.

Οι Γερουσιαστές

Η μετριοπαθής Γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς, υποστήριξε ότι η νέα νομοθετική πρόταση υποβάθμιζε την εφαρμογή του προγράμματος Medicaid εντός του Obamacare, πλήττοντας τους φτωχούς, αλλά και τους χρόνια πάσχοντες στην πολιτεία της.

Ο συντηρητικός Γερουσιαστής Ραντ Πολ από την πλευρά του, τόνισε ότι το νομοσχέδιο Κάσιντι-Γκράχαμ διατηρούσε σε ισχύ αρκετές από τις προβλέψεις του Obamacare μαζί με τις οικονομικές δαπάνες για την εφαρμογή τους.

Η εκτίμηση του αρμόδιου γραφείου προϋπολογισμού στο Κογκρέσο (CBO) ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου Κάσιντι-Γκράχαμ θα είχε συνέπειες για την ασφαλιστική κάλυψη εκατομμυρίων Αμερικανών.

Τραμπ Obamacare

Οι Δημοκρατικοί διεμήνυσαν ότι ήταν καιρός για τους Ρεπουμπλικάνους να συνεργαστούν μαζί τους, προκειμένου να διορθώσουν τα μειονεκτήματα του Obamacare.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών στην Γερουσία. Τουλάχιστον τρεις Γερουσιαστές (Κόλινς, Πολ, Μακέιν) είχαν δημόσια απορρίψει τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία.

Δημοσκόπηση από το CBS έδειξε ότι το 52% των Αμερικανών είχαν αρνητική γνώμη για το νομοσχέδιο Γκράχαμ-Κάσιντι με τις θετικές γνώμες να συγκεντρώνουν το 20%.

Στα ύψη οι μετοχές

Οι μετοχές των εταιριών στον τομέα της υγείας, αυξήθηκαν με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εταιρία διαχείρισης νοσοκομείων HCA Healthcare Inc. Οι μετοχές της αυξήθηκαν κατά 1,8%, ενώ οι μετοχές της ασφαλιστικής εταιρίας Centene Corp που επικεντρώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος Medicaid, αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Ο κλάδος των ασφαλιστικών εταιριών στις ΗΠΑ, οι εταιρίες διαχείρισης νοσοκομείων, επαγγελματικές ενώσεις (American Medical Association) οργανώσεις (American Heart Association, American Cancer Society) η οργάνωση AARP υπέρ των ηλικιωμένων ασθενών, αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις ακτιβιστών, ήταν αντίθετοι με την ψήφιση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας για την κατάργηση του Obamacare.

Ο απογοητευμένος κύριος Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι απογοητευμένη “από μερικούς υποτίθεται Ρεπουμπλικάνους” οι οποίοι, δεν υποστήριξαν το νομοσχέδιο.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε αργότερα, ότι δεν έχει πάψει να ελπίζει ότι ο νόμος τελικά θα αντικατασταθεί. “Θα γίνει” είπε στους δημοσιογράφους, ενώ ταξίδευε προς τη Νέα Υόρκη για να παραβρεθεί σε εκδήλωση του ΟΗΕ.

Το νέο… αφήγημα

Και με την αλλαγή του Obamacare να πέφτει στο κενό, φαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκουν νέο… αφήγημα.

Ο Τζον Θουν που ανήκει στην ηγετική ομάδα των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, δήλωσε ότι ενδεχομένη νομοθετική προσπάθεια κατάργησης του Obamacare θα γίνει μόνο όταν διασφαλιστούν οι απαραίτητες ψήφοι.

Σημείωσε δε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα επικεντρώσει τώρα την προσοχή του στην αναδιοργάνωση του φορολογικού κώδικα. Μια άλλη βασική εξαγγελία του Τραμπ. Η οποία επίσης αναμένεται ότι θα προκαλέσει σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις