Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Obamacare: Ο εφιάλτης του Τραμπ – Τον “κρέμασαν” άλλοι δυο Ρεπουμπλικάνοι

Obamacare: Ο εφιάλτης του Τραμπ – Τον “κρέμασαν” άλλοι δυο Ρεπουμπλικάνοι

Δεν προλαβαίνει να μετράει “χαστούκια” στην προσπάθειά του να καταργήσει το Obamacare ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φορά, το εμπόδιο μπαίνει από δυο Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές, που δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει εκείνο του Μπαράκ Ομπάμα για την υγειονομική κάλυψη των Αμερικανών.

Οι Γερουσιαστές Μάικ Λι και Τζέρι Μόραν ανακοίνωσαν ο καθένας χθες το βράδυ μέσω Twitter ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του, αυξάνοντας σε τέσσερις τον συνολικό αριθμό των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το ψηφίσουν. Έτσι, η αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου δεν έχει πλέον καμία προοπτική έγκρισης της από την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας.

“Δεν θα πρέπει να βάλουμε στην σφραγίδα μας στην υιοθέτηση μιας κακής πολιτικής” έγραψε χαρακτηριστικά ο Μόραν στo Twitter, καυτηριάζοντας πολιτικά την διαδικασία “κεκλεισμένων των θυρών” για τις μυστικές συνεδριάσεις που ακολούθησε ο Μακόνελ στην κατάρτιση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για την υγεία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς και Ραντ Πολ προηγήθηκαν εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο.

Η διαμόρφωση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στην Γερουσία (52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί) επιτρέπει απώλεια μόνο δύο ψήφων από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προκειμένου να είναι δυνατή η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τα δυσάρεστα αυτά νέα έγιναν γνωστά, ενώ άλλοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είχαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος προσπαθούσε να καλλιεργήσει θετικό πολιτικό κλίμα προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να ψηφιστεί το τροποποιημένο νομοσχέδιο.

Η κατάργηση και η αντικατάσταση του Obamacare αποτέλεσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, αλλά και πολιτική υπόσχεση των Ρεπουμπλικάνων από το 2010.

Η αρνητική εξέλιξη της μη ψήφισης του νομοσχεδίου αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ που προσπάθησε απεγνωσμένα να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου ν’ αντιστραφεί το κλίμα κοινοβουλευτικής στασιμότητας που χαρακτηρίζει το νομοθετικό της έργο.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο κι ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία σοβαρή πρόκληση για τις εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν, καθώς καλούνται να επιλέξουν μία διαφορετική πορεία ή να εγκαταλείψουν συνολικά τον τομέα της υγείας, προωθώντας άλλες νομοθετικές προτεραιότητες, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσαρλς Σάμερ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι μία δεύτερη αποτυχία ψήφισης της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία “αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ότι το νομοσχέδιο αυτό, δεν μπορεί να εφαρμοστεί”.

Το νομοσχέδιο ήδη καλλιεργούσε κλίμα έντασης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη μετά την κίνηση του Μακόνελ να προχωρήσει στην αναβολή προγραμματισμένης συζήτησης μετά την εγχείρηση του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν προκειμένου να αφαιρεθεί θρόμβος από το κεφάλι του.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Γερουσιαστή Κόλινς, ο αριθμός των Γερουσιαστών που είχαν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο την περασμένη Κυριακή, κυμαινόταν μεταξύ 8 και 10.

Μία παρόμοια έκδοση του νομοσχεδίου ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων τον Μάιο, ενώ η ψήφισή του από την Γερουσία αναμένονταν από την αρχή ότι θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος, βρίσκονται οι εντάσεις μεταξύ των μετριοπαθών και των συντηρητικών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι μετριοπαθείς, υποστηρίζουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης του προγράμματος Medicaid θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις παροχές υγείας και τις ασφαλιστικές καλύψεις που έχουν οι φτωχοί Αμερικανοί, τα άτομα ΑΜΕΑ, αλλά και η χρόνια πάσχοντες.

Από την άλλη μεριά, οι συντηρητικοί προωθούν όχι μόνο αυτές τις οικονομικές περικοπές, αλλά επιδιώκουν μία ακόμη πιο δραματική κατάργηση του Obamacare, για το οποίο υποστηρίζουν ότι μερικές από τις ουσιαστικές προβλέψεις του εξακολουθούν να εφαρμόζονται, παρά τις τροποποιήσεις.

Η πρώτη έκδοση του νομοσχεδίου για την Γερουσία απέτυχε να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη, αναγκάζοντας το γραφείο του Μακόνελ να προχωρήσει στην αναθεώρησή του, προκειμένου να γίνει πιο αποδεκτό από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές. Η δεύτερη τροποποιημένη έκδοση του νομοσχεδίου για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μακόνελ από την πλευρά του διατηρεί ανοιχτή την επιλογή συνεργασίας με τους Δημοκρατικούς προκειμένου να καταρτιστεί ένα δικομματικό νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του Obamacare. Το ενδεχόμενο αυτό χρησιμοποίησε ο ίδιος ως απειλή προς τους Ρεπουμπλικάνους στις αρχές του μήνα για την αξιοποίησή του στην περίπτωση που οι συνάδελφοί του Γερουσιαστές δεν υποστήριζαν το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία να καταργήσουν το Obamacare.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την απώλεια πλειοψηφικής στήριξης του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε: “Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα υγείας από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θ’ ακολουθήσουν!”.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν για την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου που καταργεί το Obamacare, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για την βελτίωσή του.

Ο Σάμερ άφησε ανοιχτή μία τέτοια πιθανότητα στην ανακοίνωσή του παροτρύνοντας τους Ρεπουμπλικάνους “ν’ αρχίσουν από την αρχή και να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς για ένα νομοσχέδιο που θα μειώσει τα ασφάλιστρα, θα διασφαλίσει την σταθερότητα της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και θα βελτιώσει το σύστημα υγείας.”

Ο Μακόνελ δήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι μία προσπάθεια για την κατάργηση του Obamacare θα τεθεί σε ψηφοφορία “τις επόμενες ημέρες,” ενώ θα γίνει σχετική ανακοίνωση της κατάλληλη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Μακόνελ μία διετή καθυστέρηση στην υλοποίηση κατάργησης του Obamacare θα αποτελέσει μία “σταθερή μεταβατική περίοδο” για ένα νέο πρόγραμμα υγείας.

Έτσι, η πολιτική προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να μεταβιβάζεται στην προσπάθεια ψήφισης ενός νομοσχεδίου κατάργησης του Obamacare, αλλά με μία διετή περίοδο καθυστέρησης στην εφαρμογή του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε