Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Οι Αμερικανοί πετούν 165 δισ. δολάρια το χρόνο στα σκουπίδια!

Οι Αμερικανοί πετούν 165 δισ. δολάρια το χρόνο στα σκουπίδια!

Κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια σπαταλά ετησίως σε άχρηστα τρόφιμα το ποσό των…2.275 δολαρίων.

Το 40% των τροφίμων, που μια ευκατάστατη αμερικανική οικογένεια προμηθεύεται, κάθε χρόνο καταλήγει…στα σκουπίδια. Σε αξία η σπατάλη αυτή αγγίζει τα 165 δισ.δολάρια κάθε χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν απο μελέτη που δημοσιοποίησε το ‘Επισιτιστικό-Γεωργικό πρόγραμμα του Συμβουλίου για την Υπεράσπιση των Φυσικών πόρων (NRDC)’, μια μη-κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, κάθε τετραμελής αμερικανική οικογένεια ετησίως σπαταλά σε άχρηστα, εν τέλει, τρόφιμα το ποσό των…2.275 δολαρίων.

Μάλιστα, εάν η σπατάλη αυτή μειωθεί έστω κατά 15%, τότε θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με το ισοδύναμο ποσό η ετήσια σίτιση 25 εκατομμυρίων Αμερικανών, προστίθεται στη μελέτη κι επισημαίνεται ότι θα ήταν ταυτοχρόνως δυνατόν να μεταβληθεί η δομή σχεδόν κάθε αμερικανικής “χωματερής”, δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι από πλέον συμπαγή στοιχεία αυτής.

Εξάλλου, η ίδια οργάνωση διαπιστώνει ότι με χρονική αφετηρία το 1970, η σπατάλη των ευκατάστατων αμερικανικών οικογενειών στα τρόφιμα έχει σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 50%,ιδίως σε ό,τι αφορά τα λαχανικά και τα φρούτα που παραμένουν στην οικογενειακή κουζίνα έως ότου έλθει η ώρα…να πεταχτούν.

Πάντως μεμονωμένοι καταναλωτές και τα εστιατόρια “συμπρωταγωνιστούν” στον ίδιο άκρατο καταναλωτισμό.

Τα τελευταία, για λόγους εντυπωσιασμού-ανταγωνιστικότητας, προετοιμάζουν για τους θαμώνες τόσο “θεαματικές” μερίδες, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μερίδιο θα πάει στο τέλος στο σκουπιδοτενεκέ.

Η οργάνωση προτείνει στον πρόεδρο Ομπάμα να αναθέσει γρήγορα σε ένα ‘επιτελείο’ κυβερνητικών παραγόντων, να ετοιμάσει μια ολοκληρωμένη δημόσια εκστρατεία, για να περισταλεί αυτή η σπατάλη, που προκαλεί.

“Δεν κάνουμε καθόλου σωστή χρήση των φυσικών πόρων μας… το θέμα δεν είναι, κατ’εμάς, το κατά πόσο θα είναι βιώσιμη, στο άμεσο μέλλον, η γεωργική μας παραγωγή”, διακηρύσσει η ίδια οργάνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε