Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα μείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ τόνισε πως οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι έτοιμες για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων τον ερχόμενο χρόνο, όμως…

…και οι ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση όποτε κριθεί αναγκαίο. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειώσει στις 50.000 τις δυνάμεις τους στο Ιράκ έως την 1η Σεπτεμβρίου (από 176.000) και οι στρατιώτες αυτοί θα παραμείνουν «έχοντας εκπαιδευτικό-συμβουλευτικό-βοηθητικό ρόλο» έως τον επόμενο χρόνο, τόνισε ο στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Αλλά φυσικά θα έχουν την δυνατότητα να προστατεύουν τον εαυτό τους και εάν κριθεί αναγκαίο να εκτελούν επιχειρήσεις μάχης, εάν αυτό τους ζητηθεί», πρόσθεσε.

Ο στρατηγός δήλωσε πως οι στασιαστές «έχουν παταχθεί» και παρά τη συνεχιζόμενη βία, η συνολική κατάσταση της ασφάλειας βελτιώνεται, μαζί με την ικανότητα του ιρακινού κράτους να προστατεύει τον λαό του και να ασκεί τις κυβερνητικές λειτουργίες. Τα αμερικανικά στρατεύματα πάντως μπορεί να επανέλθουν σε μάχιμο ρόλο εάν «υπάρξει πλήρης αποτυχία των δυνάμεων ασφαλείας», ή εάν οι πολιτικές διαμάχες διχάσουν το ιρακινό στράτευμα. «Όμως δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό», τόνισε ο Οντιέρνο.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις ενδέχεται να παραμείνουν στο Ιράκ και πέραν της χρονικής λήξης της αποστολής τους, τον επόμενο χρόνο, ενώ τόνισε ότι το Ιράν χρηματοδοτεί σιιτικές εξτρεμιστικές ομάδες στο Ιράν, φοβούμενο μήπως επικρατήσει η δημοκρατία στη γειτονική του χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε