Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οι δυνάμεις του Καντάφι συνέλαβαν τρεις ξένους δημοσιογράφους

REUTERS
Αγνοούνται από το βράδυ της Παρασκευής. Τους κατέβασαν με την απειλή όπλων από το αυτοκίνητο αν και φώναζαν πως ήταν δημοσιογράφοι…
Τρεις δυτικοί δημοσιογράφοι, δύο απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λιβύη, συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου στην περιοχή του Τομπρούκ από τον λιβυκό στρατό, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού του αυτοκινήτου που τούς μετέφερε.
 
Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ντέιβιντ Κλαρκ (Βρετανός) και Ρομπέρτο Σμιτ (Γερμανο-Κολομβιανός) και ο απεσταλμένος του Getty Τζο Ρέιντλ (Αμερικανός), αγνοούνται από το βράδυ της Παρασκευής.
 
Ο λίβυος οδηγός τους, ο Μοχάμεντ Χάμεντ, επέστρεψε την Κυριακή στο Τομπρούκ και σύμφωνα με την μαρτυρία του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πήρε τους τρεις άνδρες στο αυτοκίνητό του το πρωί τις 19ης Μαρτίου στο Τομπρούκ και τους μετέφερε μέχρι τον δρόμο που οδηγεί στην Ατζνταμπίγια, προπύργιο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που πολιορκείται από τις λιβυκές δυνάμεις, προς τα δυτικά.
 
Σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Ατζνταμπίγια, διασταυρώθηκαν με μία φάλαγγα του λιβυκού στρατού. Έκαναν αναστροφή, αλλά καταδιώχτηκαν από τα στρατιωτικά οχήματα, που κατάφεραν να τους φθάσουν και να τους σταματήσουν.
 
Τέσσερις στρατιώτες τους ανάγκασαν να κατεβούν από το αυτοκίνητο υπό την απειλή των όπλων. Ο Ντέιβ Κλαρκ, εξήγησε ο λίβυος οδηγός, φώναξε “sahafa, sahafa” (Τύπος, τύπος). Στη συνέχεια οι τρεις δημοσιογράφοι αναγκάσθηκαν να γονατίσουν στην άκρη του δρόμου με τα χέρια στο κεφάλι.
 
Και άλλοι πολίτες και ασθενοφόρα που περνούσαν στη συνέχεια από το σημείο ελέγχθηκαν από τους στρατιώτες, που στο μεταξύ είχαν πολλαπλασιασθεί.
 
Στη συνέχεια, οι στρατιώτες έβαλαν φωτιά σε πολλά από τα αυτοκίνητα που είχαν σταματήσει, ανάμεσά τους και στο αυτοκίνητο που μετέφερε τους τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό όχημα που αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.
 
Ο Ντέιβ Κλαρκ, 38 ετών, ο οποίος εργάζεται στην έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Παρίσι, είναι απεσταλμένος του πρακτορείου στη Λιβύη από τις 8 Μαρτίου. Ο Ρομπέρτο Σμιτ, 45 ετών, φωτορεπόρτερ του γραφείου του Ναϊρόμπι, βρίσκεται στη Λιβύη από τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Τζο Ρέιντλ είναι 45 ετών.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βομβαρδίστηκε για 3η νύχτα η Τρίπολη – 60 έως 100 αεροπλάνα σε ελληνικά αεροδρόμια

Δεν ξέρουν που είναι ο Καντάφι – «Παροπλισμένα» τα γαλλικά μαχητικά – 40 νεκροί στη Μιζράτα, βομβαρδίζεται και η Ζιντάν

Ο Καντάφι πνίγει στο αίμα τη Λιβύη παρά την «κατάπαυση πυρός» – Ελεύθεροι σκοπευτές σκόρπισαν το θάνατο στη Μιζράτα

Επιχείρηση ΑΥΓΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ – ‘Ολες οι επιθέσεις επι χάρτου – Σύμμαχοι Vs Καντάφι

Ο χάρτης των συγκρούσεων στη Λιβύη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μεγάλο αφιέρωμα του NewsIt για τη Λιβύη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε