Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οι εφορίες είναι τελικά παντού οι ίδιες!

Οι εφορίες είναι τελικά παντού οι ίδιες!

 Η Εφορία της Αυστραλίας έστειλε 140.000 εκκαθαριστικά δελτία σε φορολογουμένους, χωρίς επιταγές.

 Χωρίς να επιστρέψει, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, έξτρα φόρους που είχαν προπληρώσει.

 Όπως εξήγησε ο υποδιευθυντής της Εφορίας σε φοροτεχνικούς και λογιστές, το λάθος οφείλεται σε τεχνική βλάβη του συστήματος υπολογιστών της υπηρεσίας.

  Προφανώς, το σύστημα ελέγχου φορολογικών δηλώσεων, έκδοσης εκκαθαριστικών δελτίων – που εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα με κόστος 879 εκατομμυρίων στους φορολογουμένους – δεν λειτουργεί σωστά.

  Εξαιτίας της υπολειτουργίας δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει χρήματα που δικαιούνται.

 Παράλληλα, φορολογούμενοι που οφείλουν χρήματα στην εφορία ενδέχεται να κληθούν να πληρώσουν τόκο επί του ποσού που χρεωστούν, λόγω υπερημερίας. 

  Επιχειρηματίες δηλώνουν στα μέσα ενημέρωσης, ότι η καθυστερημένη επιστροφή χρημάτων που δικαιούνται απειλεί να τους οδηγήσει σε χρεοκοπία.

    Ο ομογενής ανεξάρτητος γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών, ζητά τη διενέργεια έρευνας από το γενικό ελεγκτή της εφορίας καθώς από τον ελεγκτή του κράτους για το πρωτοφανές πρόβλημα.

    Ο κ. Ξενοφών χαρακτηρίζει το γεγονός “πρωτοφανές χάλι” και καλεί την κυβέρνηση να διατάξει, εδώ και τώρα, της διενέργεια της διπλής έρευνας.

    Συνολικά 500,000 εκκαθαριστικά και 100,000 κρατικές εισφορές σε ταμεία εφάπαξ των φορολογουμένων εκκρεμούν και ουδείς είναι σε θέση να καθορίσει το χρόνο διεκπεραίωσής τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε