Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι Φιλελεύθεροι κερδίζουν της εκλογές στην Πολωνία

REUTERS
Το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα κερδίζει στις τοπικές εκλογές στην Πολωνία σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
 

Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ αναδείχτηκε νικητής στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πολωνία, έναντι των συντηρητικών του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2011.
 
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (έξιτ-πολ), η Πλατφόρμα των Πολιτών (φιλελεύθεροι PO) απέσπασε το 33,8% των εδρών στα περιφερειακά συμβούλια, έναντι του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (συντηρητικοί PiS) με 27%. Οι Σοσιαλδημοκράτες (αντιπολιτευόμενο SLD) έλαβαν 15,8% και το Κόμμα των Πολωνών Αγροτών (κεντρώο PSL που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό) απέσπασε το 13,1% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVP.
 
Η Πλατφόρμα των Πολιτών κέρδισε επίσης τις δημαρχιακές εκλογές στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας: τη Βαρσοβία, την Κρακοβία (νότια) και το Λοντζ (κεντρική).
 
Στη Βαρσοβία η απερχόμενη δήμαρχος Χάνα Γκρόνκιεβιτς-Βαλτς κέρδισε από τον πρώτο γύρο με μια στήριξη του 51,56% των ψηφοφόρων. Στην Κρακοβία και το Λοντζ στο δεύτερο γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι της Πλατφόρμας των Πολιτών και οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το ινστιτούτο ΟΒΟΡ με ένα περιθώριο λάθους από 2% έως 4%.
 
Οι Πολωνοί κλήθηκαν χθες να αναδείξουν συνολικά 47.000 δημοτικούς, περιφερειακούς και κοινοτικούς συμβούλους σε 16 περιοχές. Θα έχουν αναδείξει επίσης σχεδόν 2.500 δημάρχους στον ενδεχόμενο δεύτερο γύρο στις 5 Δεκεμβρίου.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε