Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι Γάλλοι αντιδρούν στην (αντ)εργατική μεταρρύθμιση Μακρόν – Δημοσκόπηση κόλαφος

Οι Γάλλοι αντιδρούν στην (αντ)εργατική μεταρρύθμιση Μακρόν – Δημοσκόπηση κόλαφος

Μετά τα συνδικάτα και η πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών γυρίζει την πλάτη στην εργατική μεταρρύθμιση του Εμάνουελ Μακρόν. Δυσαρέσκεια και σε μερίδα ψηφοφόρων του καταγράφει δημοσκόπηση.

Μπορεί ο Εμάνουελ Μακρόν και η κυβέρνησή του να παρουσίασε χθες τις αλλαγές που προωθεί στον εργατικό κώδικα, την προαναγγελθείσα “εργατική μεταρρύθμιση”, ωστόσο εκείνη δεν έτυχε της υποδοχής που θα ήθελε ο γάλλος Πρόεδρος.

Ο Μακρόν ήλπιζε σε δημοσκοπική ανάκαμψη αφού η δημοτικότητα του βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ωστόσο η σκληρότητα και αντιλαϊκότητα των μέτρων προκαλεί αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα.

Κακά… μαντάτα

Η πλειοψηφία (58%) των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα, το πρώτο μεγάλο πολιτικό μέτρο της πενταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.

Οι ψηφοφόροι του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, στηρίζουν ευρέως την εργατική μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%).

Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η εργατική μεταρρύθμιση θα “μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις”. Για το 54% (έναντι 46%), θα “επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών”.

Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα “βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων”, το 36% (έναντι 64%) ότι θα “ενισχύσει την ανάπτυξη” και το 31% ότι θα συντείνει στη “μείωση της ανεργίας”.

Αντεργατικά μέτρα και το «τέλος των συμβάσεων εργασίας»

Ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα: τα διατάγματα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά:

Τα διατάγματα δίνουν στις εταιρείες περισσότερη ισχύ ώστε να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς βάσει συμφωνιών ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους που επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δύο ετών στην εταιρεία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην εταιρεία, λένε συνδικάτα.

Ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε την Πέμπτη πως «όλοι οι φόβοι» του συνδικάτου του σχετικά με τη μεταρρύθμιση του εργατικού κώδικα «επιβεβαιώθηκαν» μετά την παρουσίασή της σήμερα το πρωί στους κοινωνικούς εταίρους.

«Όλοι οι φόβοι που είχαμε επιβεβαιώθηκαν και ο επιπλέον φόβος είναι προφανής: πρόκειται για το τέλος των συμβάσεων εργασίας», δήλωσε καλώντας «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους να βγουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που η CGT έχει οργανώσει κινητοποίηση.

«Αυτό που μας παρουσίαζαν σαν μια επανάσταση, είναι η συνέχεια αυτού που γινόταν προηγουμένως», πρόσθεσε ο Μαρτινέ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά χθες, 31 Αυγούστου, σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις