Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι Γάλλοι μετανιώνουν για το ευρώ!

Οι Γάλλοι μετανιώνουν για το ευρώ!

Είκοσι χρόνια μετά την επικύρωση της ευρωπαϊκής Συνθήκης του Μάαστριχτ, η πλειοψηφία των Γάλλων με ποσοστό 64%, θα ψήφιζε κατά του κειμένου αυτού, το οποίο προβλέπει κυρίως τη νομισματική ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην Le Figaro.

Ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1992, η συνθήκη αυτή υιοθετήθηκε από το 51% έναντι του 49%, σήμερα θα υποστηριζόταν μόνον από το 36% των ερωτηθέντων.

Επίσης δέκα χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ, οι συνέπειες της νομισματικής ένωσης κρίνονται αρνητικές όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας (από το 61% έναντι του 24%), την ανεργία (63% έναντι 6%) και κυρίως όσον αφορά το επίπεδο των τιμών (89% έναντι 5%).

Γενικότερα από την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η ΕΕ βαίνει ως επί το πλείστον “προς την κακή κατεύθυνση” για το 67% των Γάλλων, έναντι του 33% που πιστεύει το αντίθετο.

Η έρευνα δείχνει επίσης μεγάλη επιφυλακτικότητα απέναντι σε μια ενισχυμένη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με μια ενιαία οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, την οποία απορρίπτουν οι έξι Γάλλοι στους δέκα (60% έναντι 40%).

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης αυτής γίνεται δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη στο γαλλικό κοινοβούλιο της συζήτησης για το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

Αυτό αναμένεται ωστόσο να επικυρωθεί από μια ευρεία πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και στη Γερουσία χάρη στην υποστήριξη της δεξιάς στο κείμενο αυτό που διαπραγματεύτηκε ο Νικολά Σαρκοζί όταν ήταν πρόεδρος.

Η δημοσκόπηση αυτή έγινε από τις 11 ως τις 13 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.006 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Spiegel: Διχασμένη η τρόικα μεταξύ ευρώ και δραχμής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε