Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Οι Γερμανοί αδιαφορούσαν για τη δράση της Ακροδεξιάς

Σάλο έχει προκαλέσει στην Γερμανία η αδιαφορία των αρχών στην ύπαρξη ακροδεξιάς οργάνωσης με νεοναζί που δολοφονούσαν τούρκους μετανάστες αλλά και έναν έλληνα.
Εξηγήσεις ζητά η τουρκική κυβέρνηση από τη γερμανική για το πώς απέτυχε να εντοπίσει νωρίτερα ομάδα νεοναζιστών που σκότωσε οκτώ τούρκους μετανάστες μέσα σε έξι χρόνια, καθώς και έναν έλληνα μετανάστη, τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη, και μία γερμανίδα αστυνομικό. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατηγορούνται ότι «εθελοτυφλούσαν» καθώς είχαν στρέψει όλη την προσοχή τους στους ακροαριστερούς και τους ακραίους ισλαμιστές.
 
Οι γερμανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως η οργάνωση Εθνικοσοσιαλιστική Αντίσταση, η «μεγαλύτερη ομάδα νεοναζιστών μετά την πτώση του Χίτλερ», όπως χαρακτηρίστηκε, διέθετε ευρύ δίκτυο υποστηρικτών και γι’ αυτό έχουν επεκτείνει τις έρευνες σε όλη τη χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ γνωστοποίηε τη δημιουργία εθνικής βάσης δεδομένων που θα αφορά τη δράση των ακροδεξιών εξτρεμιστών.
 
Στη Γερμανία οι περισσότεροι από τα θύματα Τούρκους εργάζονταν σε εστιατόρια, γεγονός που οδήγησε τον Τύπο να κάνει λόγο για «δολοφόνους του ντονέρ». Ομως επί χρόνια η βασική θεωρία της Αστυνομίας ήταν πως οφείλονταν σε εσωτερικές διαμάχες στην τουρκική κοινότητα.
 
Η απαίτηση των Τούρκων να δοθούν απαντήσεις ενισχύθηκε χθες όταν έγινε γνωστό ότι πράκτορας των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών γνωστός ως «Μικρός Αδόλφος» λόγω των ακροδεξιών διασυνδέσεών του, ήταν παρών μέσα σε ένα από τα εστιατόρια όταν δολοφονήθηκε ένας 21χρονος Τούρκος το 2006. Οι γερμανικές υπηρεσίες έχουν επικριθεί επανειλημένα για το ότι στρατολογούν πληροφοριοδότες από ακροδεξιές οργανώσεις. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η σύλληψη μελών της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης δείχνει πόσο δίκιο έχουν οι πολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό όταν προειδοποιούν για την Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τις ξενοφοβικές προκαταλήψεις και πράξεις».
 
«Αισθάνομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες όσον αφορά τον τρόμο», δήλωσε και ο τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμίρ. «Οταν κυνηγούν ακροαριστερούς χρησιμοποιούν τα πάντα. Οταν κυνηγούν ακροδεξιούς καταβάλλουν την ελάχιστη προσπάθεια».
 
Παρ’ όλα αυτά οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας ισχυρίζονται ότι δεν είχαν καμία επαφή με τους νεοναζί τρομοκράτες οι οποίοι εντοπίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν δύο από αυτούς βρέθηκαν νεκροί από πυροβολισμούς σε ένα καμένο τρέιλερ έχοντας προφανώς αυτοκτονήσει. Ενα τρίτο μέλος της οργάνωσης, η Μπεάτε Τσέπε ανατίναξε το διαμέρισμά της πριν παραδοθεί στους αστυνομικούς, στους οποίους όμως αρνείται να μιλήσει.
 
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε