Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι Γερμανοί αντίθετοι με τη Μέρκελ για περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν

Οι Γερμανοί αντίθετοι με τη Μέρκελ για περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν

Μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών δεν επιθυμεί η χώρα τους να μεταβιβάσει περισσότερες εξουσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Λίγο λιγότερο από τα τρία τέταρτα των Γερμανών τάσσονται κατά της ιδέας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Βερολίνο θα πρέπει να παραδώσει περισσότερη από την ανεξαρτησία του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ το 59% δηλώνει αντίθετο στην παραχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση του χρέους, βασικό αίτημα χωρών της νότιας Ευρώπης όπως η Ιταλία, την πολύ πιο στενή οικονομική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων τάχθηκαν κατά της αμοιβαιοποίησης του χρέους και της έκδοσης ευρωομολόγων.

Ανάλογο ποσοστό επεσήμανε ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα αν θα παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η δημοσκόπηση του Forsa, που διενεργήθηκε στις 27 και 29 Ιουνίου.

Γερμανοί πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχουν επισημάνει ότι θα χρειαστεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να νομιμοποιηθεί μια μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ένωση στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κομισιόν με περισσότερες εξουσίες θέλει η Μέρκελ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε