Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκαταλείπουν το Σουδάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εγκαταλείπουν το Σουδάν

Η MSF ανέφερε ότι περιέθαλπε 160 υποσιτισμένα παιδιά στην κλινική στο Γκουμουρούκ, ενώ κάθε εβδομάδα έφθαναν εκεί άλλα τουλάχιστον 20.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Mdecins Sans Frontires (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, MSF) ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ανέστειλε την παροχή ιατρικής φροντίδας σε τμήμα του νότιου Σουδάν όπου σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις εναντίον στελεχών της.

Μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, το νότιο Σουδάν παρέμενε μια από τις πιο υπανάπτυκτες περιοχές στον κόσμο το 2005, όταν η ειρηνευτική συμφωνία βορρά-νότου οδήγησε στην ανάδειξη μιας ημιαυτόνομης κυβέρνησης και στην παραχώρηση του δικαιώματος στην περιοχή να διοργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτητοποίησή της το 2011.

Αλλά μετά από δεκαετίες ανομίας, ο οπλισμένος πληθυσμός κράτησε τα όπλα και οι διαμάχες μεταξύ φυλών και φατριών συνεχίζουν να προκαλούν χιλιάδες θανάτους–το 2009, 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 350.000 εκτοπίστηκαν εξ αιτίας μαχών μεταξύ φυλών.

“Μετά από τρία χωριστά περιστατικά ασφάλειας σε μια από τις απομακρυσμένες κλινικές της, η διεθνής οργάνωση παροχής κατεπείγουσας ιατρικής ανάγκης MSF αναγκάζεται να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες [της] στην [περιοχή] Γκουμουρούκ, στην Πολιτεία Τζόνγκλεϊ”, ανέφερε η ΜΚΟ.

Στις επιθέσεις περιλαμβάνεται μια βίαιη ληστεία σε βάρος τεσσάρων μελών του προσωπικού της, ανέφερε η οργάνωση, η μόνη που παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην περιοχή.

“Οι επιθέσεις στο προσωπικό και στις κλινικές μας μάς εμποδίζουν να παρέχουμε κρίσιμη βοήθεια. Αυτά τα επεισόδια είναι εντελώς απαράδεκτα διότι μας εμποδίζουν να φροντίζουμε ασθενείς και θέτουν το προσωπικό μας σε κίνδυνο”, ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στο νότιο Σουδάν, Ρομπ Μόλντερ.

Η Τζόνγκλεϊ ήταν από τις επαρχίες όπου η βία μεταξύ φυλών κυριάρχησε το 2009.

“Εκτός εάν η κατάσταση βελτιωθεί είναι αδύνατον να εκκενώσουμε όσους χρειάζονται νοσηλεία ή χειρουργεία, περιλαμβανομένων γυναικών που έχουν κυήσεις με προβλήματα, παιδιά με ελονοσία ή αναιμία και χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος”, πρόσθεσε ο Γκμπάνε Μαχάμα, συντονιστής των ιατρικών υπηρεσιών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νότιο Σουδάν.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ εκτιμά ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός στο νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας ενώ, καθώς έχουν αρχίσει οι εποχικές βροχές, οι πλημμύρες έχουν αφήσει 10.000 ανθρώπους άστεγους στην επαρχία Τζόνγκλεϊ.

Ο εμφύλιος στο Σουδάν υπήρξε από τους πολυπλοκότερους, πιο μακρόχρονους κι αιματηρότερους στην Αφρική–άρχισε το 1955 και στοίχισε περίπου 2 εκατομμύρια ζωές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε