Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος

Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο γενικός της διευθυντής Γιουκίγια Αμάνο.

Κατά τη διάσκεψη αναθεώρησης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των Πυρηνικών (ΤΝP), ο Αμάνο τόνισε πως,  “Στην περίπτωση του Ιράν, η Υπηρεσία εξακολουθεί να διεξάγει ελέγχους για να διασφαλίσει ότι τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς”, δήλωσε ο Γιουκίγια Αμάνο. 

Αλλά η ΙΑΕΑ “δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι όλα τα πυρηνικά υλικά χρησιμοποιούνται με ειρηνικό τρόπο, γιατί το Ιράν δεν συνεργάζεται όπως θα έπρεπε”, πρόσθεσε.

Η ΙΑΕΑ πρότεινε, τον Οκτώβριο να της παραδώσει το Ιράν, ως χειρονομία καλής θέλησης, το 70% του χαμηλού εμπλουτισμού ουρανίου του για την μετατροπή του, στη Ρωσία και τη Γαλλία, σε καύσιμο εμπλουτισμένο κατά 20%, το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι έχει ανάγκη για τον αντιδραστήρα της για την ιατρική έρευνα.

Επικαλούμενη την “έλλειψη εμπιστοσύνης” η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση και πρότεινε την ταυτόχρονη ανταλλαγή καυσίμων στο έδαφός της και σε μικρότερες ποσότητες, όμως αυτή η αντιπρόταση απορρίφθηκε από τους Δυτικούς.

Οι τελευταίοι κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει μυστικά πυρηνικό όπλο, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμά της εμπλουτισμού ουρανίου είναι αποκλειστικά πολιτικό.

Την ίδια ώρα ο ιρανός πρόεδρον του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε σήμερα πρίν τη έναρξη της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών στον ΟΗΕ , την δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα ο οποίος θα ορίσει μία ημερομηνία για την εξάλειψη όλων των πυρηνικών όπλων.

Ο κ. Αχμαντινετζάντ ζήτησε ακόμη την αναστολή των καθηκόντων των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το όργανο του ΟΗΕ που είναι αρμόδιο για την εποπτεία και τη ρύθμιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων στον κόσμο.

Ο ιρανός πρόεδρος ζήτησε “τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου διεθνούς φορέα, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από την διάσκεψη. “Ο φορέας αυτός πρέπει να ορίσει μία προθεσμία για την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιράν. 

Ο κ. Αχμαντινετζάντ ζήτησε ακόμη “την αναστολή των καθηκόντων των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ που χρησιμοποιούν ή απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα”.

“Πώς οι ΗΠΑ μπορούν να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου όταν έχουν χρησιμοποιήσει ατομικά όπλα εναντίον της Ιαπωνίας;” δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος του Ιράν κατηγόρησε ακόμη την Ουάσινγκτον ότι έχει χρησιμοποιήσει όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο του Ιράκ, προκαλώντας την αποχώρηση πολλών αντιπροσωπειών, μεταξύ άλλων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας.

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του τόνισε ότι η σημερινή ομιλία για τα πυρηνικά του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στον ΟΗΕ ήταν “αναμενόμενη” και αποτελεί μία διαδοχή “μαινόμενων επιθέσεων” που αντικατοπτρίζουν την απομόνωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Ήταν αναμενόμενο ότι το Ιράν θα απέφευγε να μιλήσει για τις υποχρεώσεις που δεν τηρεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση των αντιπροσωπειών ορισμένων δυτικών χώρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας να αποχωρήσουν από την αίθουσα, απαντώντας στις “μαινόμενες επιθέσεις” του ιρανού προέδρου 

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε