Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι Κουβανοί βγαίνουν στην ελεύθερη αγορά…

Οι Κουβανοί θα μπορούν να πωλούν νόμιμα φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούν στον κήπο τους φορολογούμενοι με 5% προκειμένου να διευκολυνθεί η “ανεξάρτητη”, ιδιωτική εργασία.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει κατ’ αρχάς να ζητήσουν από τις αρχές τη χορήγηση άδειας ώστε να μπορούν να πωλούν φρούτα και λαχανικά στους δρόμους ή σε περίπτερα εγκατεστημένα από τις αρχές στην είσοδο των πόλεων, ώστε να φορολογούνται με 5% στα εισοδήματα που θα εξασφαλίζουν, όπως ορίζεται σε διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Το μέτρο “δοκιμάστηκε” επί μήνες μέσα στη ανατολική περιοχή Σαντιάγο δε Κούμπα. Ανακοινώνεται ενώ η γεωργική παραγωγή στο νησί έχει σημειώσει πτώση 10% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κατά επίσημα στατιστικά στοιχεία.Οι πλανόδιοι πωλητές είναι πολλοί στη νήσο, και είτε πωλούν αγαθά πόρτα-πόρτα είτε στέκονται κατά μήκος των δρόμων με τα εμπορεύματά τους, αλλά φροντίζοντας να μην τους εντοπίζουν αστυνομικοί.

Μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση στις αρχές του Αυγούστου ο πρόεδρος Κάστρο εξήγγειλε ότι θα χαλάρωνε τον αυστηρό κρατικό έλεγχο στο εμπόριο και θα διευκόλυνε την “ανεξάρτητη” εργασία.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Μανουέλ Μαρέρο είχε δηλώσει ότι το μέτρο αποτελεί “επικαιροποίηση του σοσιαλιστικού μοντέλου” με στόχο να αποσυνδεθεί το κράτος, το οποίο ελέγχει πάνω από το 90% της οικονομίας, από τη διαχείριση του μικρού εμπορίου και να “επικεντρωθεί σε πιο σημαντικά πράγματα”.

Κάπου 148.000 κουβανοί –επί συνόλου ενεργού πληθυσμού 5 εκατομμυρίων–, αυταπασχολούνται σήμερα· μεταξύ άλλων κομμωτές, οδηγοί ταξί κι εστιάτορες, που καταβάλλουν φόρο στο κράτος.

Οι κουβανοί αγρότες μπορούν από μέρους τους να διαθέτουν, από την δεκαετία του 1990, τα προϊόντα τους σε αγορές μέσα στις πόλεις που επιτρέπουν, ως ένα βαθμό, να καθορίζονται οι τιμές βάσει προσφοράς και ζήτησης. Τα προϊόντα είναι εκεί καλύτερης ποιότητας από τις δημόσιες αγορές, αλλά και πολύ πιο ακριβά.

Η οικονομία της Κούβας, που έχει πλέον έντονη εξάρτηση από τις εισαγωγές τροφίμων, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της διαφθοράς, της μαύρης αγοράς, της πληθωρικής γραφειοκρατίας και του εμπάργκο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ τα τελευταία 48 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε