Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι νέες υποσχέσεις του Μ.Ομπάμα

Ο Μπ.Ομπάμα απευθύνει το διάγγελμα του. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μπ.Ομπάμα απευθύνει το διάγγελμα του. ΦΩΤΟ REUTERS

 

Αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας, περιορισμούς στη Wall Street μέσα στα σχέδια του Μπαράκ Ομπάμα….
 

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στην πρώτη ομιλία του για την κατάσταση του έθνους να αναζωογονήσει την αγορά εργασίας, να κάμψει το χρέος, να επιβάλει περιορισμούς στη Ουόλ Στριτ και στις τράπεζες, να αυξήσει τις φοροαπαλλαγές για την μεσαία τάξη και να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, καθώς προσπαθεί να επανακαθορίσει την πολιτική ατζέντα μετά τις σημαντικές πολιτικές ήττες που του στοίχισαν την πρώτη χρονιά του στην εξουσία.
 
“Πριν ένα χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δυο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από μια σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού, και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση. Έτσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και ένα χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει”, είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
 
Η ομιλία του ακολουθεί την ήττα των Δημοκρατικών στην σημαντική αναμέτρηση για μια έδρα στη Γερουσία στην Μασαχουσέτη, που ερμηνεύθηκε από αρκετούς αναλυτές ως ένδειξη της δυσαρέσκειας των πολιτών για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Η ήττα στοίχισε στους Δημοκρατικούς την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στο σώμα αυτό του Κογκρέσου.
 
Ο Ομπάμα επιχείρησε να δείξει ότι συναισθάνεται την δυσαρέσκεια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πορεία της οικονομίας και το υψηλό ποσοστό ανεργίας –10%–, ωστόσο υποσχέθηκε ότι δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να αναδιαμορφώσει το σύστημα υγείας και πρόνοιας και κάλεσε να υπάρξει “συνεργασία” Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα.
 
“Ώσπου να σταματήσω να μιλάω απόψε, κι άλλοι Αμερικανοί θα έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας τους. Εκατομμύρια θα τη χάσουν εφέτος”, είπε ο Ομπάμα. “Δε θα απομακρυνθώ από αυτούς τους Αμερικανούς. Και ούτε θα έπρεπε να το κάνουν οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα”, πρόσθεσε. “Αντί να δίνουμε τις ίδιες κουραστικές μάχες που κυριάρχησαν στην Ουάσινγκτον για δεκαετίες, είναι καιρός να κάνουμε κάτι καινούριο. Ας δοκιμάσουμε την κοινή λογική”.
 
Στην προσπάθειά του να αποποιηθεί των κατηγοριών των Ρεπουμπλικανών ότι έχει πρόθεση να υπερδιογκώσει τις κρατικές δαπάνες, ο Ομπάμα πρότεινε “πάγωμα” εγχώριων προγραμμάτων.
 
Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στην εφημερίδα Politico ότι αυτό το “πάγωμα” πρέπει να συζητηθεί, και να μην εξαιρεθούν οι στρατιωτικές δαπάνες.
 
Ο Ομπάμα πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για να προτείνει μέτρα για την τιθάσευση του χρέους, το οποίο αυξήθηκε στο 1,4 τρις δολάρια το οικονομικό έτος 2009.
Ακόμα, πρότεινε βελτίωση των μέτρων για την προστασία των ΗΠΑ από ενδεχόμενες επιθέσεις “τρομοκρατών με βιολογικά όπλα”.
 
Ο Ομπάμα παραμένει δημοφιλής, αλλά η εμπιστοσύνη στις πολιτικές που εφαρμόζει μοιάζει να εξανεμίζεται, με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι τις εγκρίνουν κάτω από το 50%.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε