Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 10.000 – Φόβοι για μετασεισμούς 7 ρίχτερ και νέα τσουνάμι

Μόνο η λέξη ΧΑΟΣ μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στους δρόμους. ΦΩΤΟ REUTERS

Ανυπολόγιστο το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής. “Ζούμε τις χειρότερες στιγμές μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Ουρές στα πρατήρια βενζίνης – ‘Αδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει σήμερα μία ανθρωπιστική κρίση μετά τον καταστροφικό σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι που την έπληξαν την Παρασκευή αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση ή σπίτια.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελεταία στοιχεία ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι ξεπερνά τους 3.200.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της νομαρχίας Μιγιάγκι, που επλήγη ιδιαίτερα από το σεισμό, δήλωσε ότι υπάρχουν φόβοι για 10.000 νεκρούς μόνο σε αυτή την περιοχή, ενώ και άλλοι αξιωματούχοι κάνουν ανάλογες προβλέψεις.

ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ


Η χώρα έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρει τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια. Περισσότεροι απο 590 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ουρές σε σούπερ μάρκετ

“Θα ήθελα να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμη επιζώντες”, δήλωσε ο Μασάρου Κούντο, ένας από τους 100.000 στρατιώτες που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης, από το χωριό Ρικουζεντακάτα, που έχει σχεδόν ισοπεδωθεί στη νομαρχία Ιουάτε.

Εκτιμάται ότι 5.000 σπίτια καταστράφηκαν από τα κύματα στο χωρίο Ρικουζεντακάτα, μία από τις πολλές περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων.

“Νερό, τρόφιμα, κηροζίνη: όλα παρουσιάζουν έλλειψη”, δήλωσε ο δήμαρχος του Ρικουζεντακάτα.

Σε εθνικό επίπεδο περιπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Δεκάδες χιλιάδες έχουν καταφύγει σε σχολεία και στάδια για να γλιτώσουν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν επανειλημμένα εικόνες από ανθρώπους που κοιμόντουσαν κάτω από κουβέρτες σε αυτοσχέδια κέντρα υποδοχής.

Περίπου 140.00 άνθρωποι έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Κοριγιάμα στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ελέγχθηκαν για ραδιενέργεια και στη συνέχεια μπήκαν στα καταφύγια.

Υπάρχουν φόβοι ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

Πολλοί αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός των νεκρών θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σύμφωνα με το Kyodo οι τοπικές κυβερνήσεις δεν έχουν επικοινωνία με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Κατά εκατοντάδες σπεύδουν οι κάτοικοι στα ειδικά γραφεία αναζήτησης αγνοουμένων με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους ΦΩΤΟ REUTERS

Στο μεταξύ το γύρο του κόσμου κάνει είδηση ότι ένας 60χρονος άνδρας βρέθηκε ζωντανός 15 χμ. από την ξηρά, έχοντας ταξιδέψει για 48 ώρες γαντζωμένος στη στέγη του σπιτιού του. Οι επιχειρήσεις διάσωσης δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό.

Ανάμεσα στα συντρίμμια οι διασώστες δεν σταματούν να ανακαλύπτουν νεκρούς ΦΩΤΟ REUTERS

Πολλοί τώρα φοβούνται μια πυρηνική καταστροφή. ‘Ετσι, όπως διηγούνται στο BBC πολλοί έχουν μετακινηθεί με το τρένο σε περιοχές κοντά σε διεθνή αεροδρόμια έτσι ώστε αν συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα να εγκαταλείψουν την χώρα.

ΣΤΟ 70% Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΕΟΥ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΥ ΑΝΩ ΤΩΝ 7 ΡΙΧΤΕΡ

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.
“Υπάρχει κίνδυνος 70% να σημειωθεί μετασεισμός μεγάθους 7 βαθμών ή και περισσοτερων” τις επόμενες τρεις ημέρες, ως στις το πρωί της 16ης Μαρτίου, δήλωσε ο Τακάσι Γιοκότα, διευθυντής σεισμικής πρόβλεψης της υπηρεσίας, όπως μετέδωσαν τα εγχώρια μέσα.
Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.
Μετασεισμοί μεγέθους από 2 έως και σχεδόν 7 βαθμών σημειώνονται συνεχώς από την Παρασκευή, οπότε έγινε ο κύριος σεισμός στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας μεγέθους 8,9 βαθμών σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).
Πάντως σήμερα η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση της για το μέγεθος του σεισμού στους 9 βαθμούς, από 8,8 που είχε αναφέρει αρχικά.


ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΟΨΙΖΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 10 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

Συναγερμός για τον πυρηνικό σταθμό – Πρόβλημα και σε άλλο αντιδραστήρα – Δείτε το βίντεο της έκρηξης!

“Δεν θα ζήσουμε νέο Τσερνόμπιλ”, δηλώνει στο Newsit επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου

Ο σεισμός μετατόπισε τον άξονα της Γης – Μετακινήθηκε και η Ιαπωνία περίπου 2,5 μέτρα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε