Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι οδυνηρές ημέρες που ξημερώνουν στην Κύπρο στο διάγγελμα Αναστασιάδη – Τουλάχιστον 30% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου – 100 εκατ. έχασε η Εκκλησία

Οι οδυνηρές ημέρες που ξημερώνουν στην Κύπρο στο διάγγελμα Αναστασιάδη – Τουλάχιστον 30% το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου – 100 εκατ. έχασε η Εκκλησία

– O Aρχιεπίσκοπος Κύπρου προειδοποίησε πως πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί όσοι έφεραν αυτή την κατάσταση
– Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Θα δημιουργηθεί μία υγιής τράπεζα και αποφεύχθηκε η χρεοκοπία
– Κασουλίδης για Eurogroup: Επιτυχία Αναστασιάδη να μειωθεί στο 9% η ανακεφαλαιοποίηση της Τρ. Κύπρου
– Άγριο κατηγορώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ΑΚΕΛ να ζητά δημοψήφισμα
– ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι εξελίξεις για την Κύπρο είναι καταιγιστικές μετά την τιμωρητική απόφαση του Eurogroup και πλέον η Κύπρος θα αλλάξει τόσο όπως την ήξερε μέχρι τώρα οι κύπριοι πολίτες, αλλά και ο έξω κόσμος.

Για αυτές τις τεράστιες αλλαγές αναμένεται να ενημερώσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε τηλεοπτικό διάγγελμα το απόγευμα, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Το πρώτο δείγμα των συνεπειών της απόφασης των Ευρωπαίων έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο οποίος σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο θα επηρεαστεί η Εκκλησία από τις μετοχές που έχει στην Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε πως η Εκκλησία φαίνεται πως θα χάσει 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χρυσόστομος, σχολιάζοντας τη συμφωνία με το Eurogroup, είπε ότι «αντί του λαού, έγινε πιο φτωχό το κράτος». Θα υπάρξουν, τόνισε, αρκετές δυσκολίες, κάποιοι θα χάσουν τη δουλειά τους και οι πεινασμένοι θα πολλαπλασιαστούν, για αυτό και η Εκκλησία θα πρέπει να μεριμνήσει.

Ο λαός, είπε ο Μακαριώτατος, ξέρει να ζει με σπατάλες, αλλά και με τα λίγα και σημείωσε ότι όσοι φταίνε για την κατάσταση, θα πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί, διότι δεν γίνεται να ταλαιπωρείται ο λαός και να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε όσους ευθύνονται».

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στo Eurogroup διασφαλίζει την αποφυγή χρεοκοπίας του Κύπρου και των συνεπειών μιας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα, τονίζοντας ότι έχει αποφευχθεί και η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνονται και τα εξής:

-Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και κεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση σχετικής νομοθεσίας, θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλα στοιχεία ενεργητικού και τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας υγειούς και ανθεκτικής τράπεζας, ικανής να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

-Η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, θα βοηθήσει στην ανασύσταση ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα που θα συμβάλει ουσιαστικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Τα πρώτα σχόλια των πολιτικών ποικίλλουν με τον πρόεδρο της Βουλής να αποφεύγει να σχολιάσει την συμφωνία επί της ουσίας, ενώ το ΑΚΕΛ να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κατά του προέδρου Αναστασιάδη και να ζητά δημοψήφισμα. Εξάλλου, ο Κύπριος ΥΠΕΞ , Γιαννάκης Κασουλίδης, έκανε λόγο για «ανακούφιση και λύπη».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης διατύπωσε τη θέση ότι με την απόφαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε αναδιάρθρωση, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία και ο μαρασμός και δόθηκε ένα τέλος στην εκκρεμότητα, που παρέλυε την οικονομία. Επίσης, είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πέτυχε να μειωθεί από το 12% στο 9%, η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι τον διακατέχουν ανάμεικτα αισθήματα. «Από τη μια αισθήματα ανακούφισης, διότι τελικά επετεύχθη μία συμφωνία, η οποία δεν θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στο μαρασμό και από την άλλη λύπη, επειδή βλέπουμε την άλλη μεγάλη εμπορική τράπεζα να οδηγείται προς την αναδιάρθρωση», εξήγησε.

Ο Κύπριος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει κάθε τρόπο, ώστε να μείνουν όσο το δυνατό περισσότεροι στις εργασίες τους και «να μην αντιμετωπίσουν εκείνο το δράμα, που οδήγησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη εβδομάδα, μπροστά στον εκβιασμό να υποχρεωθεί να αποδεχθεί την πρώτη πρόταση».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πόσο θα είναι το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου για τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις (πέραν των 100.000 ευρώ), ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η απόφαση προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα προχωρήσει στο αναγκαίο «κούρεμα», που θα της επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση. Διευκρίνισε ότι το ποσοστό θα μετρηθεί προσεκτικά από τους αρμοδίους, αλλά φαίνεται ότι θα είναι γύρω στο 30%.

Υποστήριξε, ακόμα, ότι εάν η Βουλή ψήφιζε την απόφαση του Eurogroup την περασμένη Κυριακή, ίσως η Λαïκή Τράπεζα να σωζόταν. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε, πριν τρεις εβδομάδες τη διακυβέρνηση του κράτους, και είχε να αντιμετωπίσει όσα κληρονόμησε και τα χειρότερα έγιναν τους τελευταίους 6 με 8 μήνες», σημείωσε ο κ. κασουλίδης.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συμφωνία στο Eurogroup συνιστά την κορύφωση της πρώτης φάσης των σχεδιασμών της τρόικας σε βάρος του κυπριακού λαού. Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη- Eurogroup «αποτελεί την απαρχή νέων δεινών για την Κύπρο και το λαό της» και υποστήριξε ότι δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας, αλλά αντιθέτως βαθαίνει περισσότερο την κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντολή Πούτιν για αναδιάρθρωση του δανείου της Κύπρου

4,2 δισ. χάνουν οι καταθέτες της Λαϊκής και 1,6 δισ. οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου

Πως θα ανοίξουν αύριο και με τι όριο ανάληψης οι κυπριακές τράπεζες; – Όλα στον αέρα μετά την απόφαση του Eurogroup

Απόφαση Eurogroup: Τι λένε οι Κύπριοι στην κάμερα του newsit.com.cy
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε