weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» Λαγκάρντ με άρωμα Ελλάδας

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» Λαγκάρντ με άρωμα Ελλάδας
ΦΩΤΟ REUTERS

Από τα πρώτα πράγματα στα οποία αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σχεδόν αμέσως μόλις διορίστηκε στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα. Και δεν ξέχασε τις… ευρωπαϊκές καταβολές της, ζητώντας συναίνεση και εθνική ενότητα.

«Αν έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιας χώρας», επισήμανε το νέο «αφεντικό» του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί κατά τρόπο ώστε ο οργανισμός να υπηρετεί τις χώρες-μέλη του «με την ίδια αποφασιστικότητα» όπως και στο παρελθόν.

«Το ΔΝΤ ήταν στην υπηρεσία των 187 χωρών μελών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γεγονός που το οδήγησε να εξελιχθεί βαθιά», αναφέρει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.

«Βασική μου προτεραιότητα θα είναι να συνεχίσει το ΔΝΤ στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα. Όπως είπα στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκλογής, η δράση του ΔΝΤ θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα, αποτελεσματική και θεμιτή για να διασφαλίσουμε την πιο ισχυρή και στέρεη ανάπτυξη, τη μακροοικονομική σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους» συνεχίζει.

Η 55χρονη υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε εξάλλου ότι «την τιμά βαθιά η εμπιστοσύνη» που έδειξαν στο πρόσωπό της οι χώρες μέλη του ΔΝΤ. «Ευχαριστώ θερμά το σύνολο των χωρών μελών του ΔΝΤ για την ευρεία υποστήριξή που μου προσέφεραν και εκφράζω το σεβασμό και την εκτίμησή μου για το συνάδελφο και φίλο Αγκουστίν Κάρστενς», το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού που ήταν ο μοναδικός αντίπαλός της για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, κατέληξε.

Σε άλλο μήνυμά της, στο Twitter, η Λαγκάρντ ανακοίνωσε την εκλογή της λέγοντας ότι αισθάνεται «τιμή και χαρά» για την απόφαση.

Συγχαρητήρια από τον αντίπαλο
Ο διοικητής της Τράπεζας του Μεξικού (Banxico) Αγκουστίν Κάρστενς χαιρέτισε το διορισμό της 55χρονης αντιπάλου του χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ικανή».

«Της απέστειλα τις καλύτερές μου ευχές και την υποστήριξή μου. Είμαι σίγουρος ότι η κα Λαγκάρντ θα είναι μια διευθύντρια πολύ ικανή για το θεσμό» δήλωσε ο κ. Κάρστενς που ήταν και ο μόνος αντίπαλος της Γαλλίδας υπουργού για τη διεύθυνση του ΔΝΤ.

Ο Μεξικανός οικονομολόγος ευχήθηκε στην κα Λαγκάρντ να προχωρήσει με αξιοσημείωτη πρόοδο για την παγίωση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ και για την επιβεβαίωση της νομιμότητας, της συνοχής και της αποτελεσματικότητας του θεσμού αυτού.

Χαιρετίζουν άπαντες την εκλογή Λαγκάρντ

Την Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ συνεχάρη και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. «Θα ήθελα να συγχαρώ την Κριστίν Λαγκάρντ για την υποψηφιότητά της στη θέση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» ανέφερε ο Αμερικανός οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας ότι η «Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολύ στενά, τα τελευταία χρόνια, για να στηρίξουν τις χώρες που ανακάμπτουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για την πρόληψη των κρίσεων στο μέλλον».

«Είχα τη μεγάλη χαρά να εργαστώ με την κα Λαγκάρντ, όσο ήταν υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας της Γαλλίας και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της G20» σημείωσε. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί της και μαζί με το ΔΝΤ, υπό τη διεύθυνσή της» πρόσθεσε.

«Μία εξαιρετική επιλογή» χαρακτήρισε την εκλογή Λαγκάρντ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ αναφέρθηκε και στον «αποφασιστικό ρόλο» η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας στα ευρωπαϊκά οικονομικά και νομισματικά θέματα κατά την διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, όταν ξέσπασε η πιο σοβαρή οικονομική κρίση που γνώρισε ο κόσμος εδώ και έναν αιώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Λαγκάρντ νέο «αφεντικό» στο ΔΝΤ

 

#TAGS MM