Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Γουινέα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Με ηρεμία και μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων διεξήχθησαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από την ανεξαρτησία της χώρας.

 

Οι πολίτες της Γουινέας συμμετείχαν μαζικά και ειρηνικά χθες Κυριακή στις πρώτες ελεύθερες εκλογές από την ανεξαρτησία της χώρας το 1958, ανυπομονώντας να δουν τους στρατιωτικούς να φεύγουν από την εξουσία εννέα μήνες μετά τη σφαγή αντιπολιτευομένων από το στρατό στο Κόνακρι.
 
Έπειτα από μισό αιώνα δικτατοριών, 4,2 εκατομμύρια πολίτες της Γουινέας καλούνταν να επιλέξουν το πρόεδρό τους μεταξύ 24 υποψηφίων, όλων πολιτών.
 
Τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά πριν από μια εβδομάδα.
 
Η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, η οποία ουδέποτε ως τώρα είχε οργανώσει τέτοια ψηφοφορία, ανακοίνωσε το βράδυ ότι κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε ούτε στο Κόνακρι ούτε στις περιφέρειες.
 
Επίσης οι επικεφαλής των αποστολών παρατηρητών της CEDEAO, της ΕΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και του Κέντρου Κάρτερ χαιρέτισαν “τη δέσμευση των ψηφοφόρων της Γουινέας που μετέβησαν μαζικά στις κάλπες για να καθορίσουν με ειρήνη και ηρεμία το μέλλον” της χώρας.
 
Στις λαϊκές συνοικίες του Κόνακρι, ένα ενθουσιώδες αλλά πειθαρχημένο πλήθος κατέκλυσε από πολύ νωρίς τα εκλογικά τμήματα. “Είναι η δεύτερη ωραιότερη ημέρα της ζωής μου έπειτα απ’ αυτή του γάμου μου!”, διαβεβαίωνε ο Αμπντούλ Μπάρι, 55 χρόνων, προσθέτοντας πως ένας μη στρατιωτικός πρόεδρος θα φέρει “την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε