Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι πρώτοι αμερικανοί πύραυλοι στην Πολωνία στις 24 Μαΐου

Οι πρώτοι αμερικανοί πύραυλοι στην Πολωνία στις 24 Μαΐου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τον Σεπτέμβριο του 2009 το σχέδιο τους για εγκατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι πρώτοι αμερικανικοί πύραυλοι Πάτριοτ θα αναπτυχθούν στην Πολωνία γύρω στις 24 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Άμυνας, Γιάνους Σεζμέι. 

“Μετά από όλες τις προετοιμασίες και τις διαβουλεύσεις, η πρώτη ανάπτυξη της πρώτης συστοιχίας πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας Πάτριοτ θα ξεκινήσει γύρω στις 24 Μαΐου στο Μοράγκ (βόρεια)”, μια στρατιωτική βάση που βρίσκεται 60 χλμ από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, δήλωσε ο Σεζμέι. 

Ο ίδιος αρνήθηκε να προσδιορίσει τη διάρκεια αυτής της “προσωρινής” εγκατάστασης πυραύλων Πάτριοτ στην Πολωνία. 

Τον Φεβρουάριο, η Βαρσοβία είχε κυρώσει μια συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφος της Πολωνίας (SOFA), η οποία άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη των πυραύλων Πάτριοτ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τον Σεπτέμβριο του 2009 το σχέδιο τους για εγκατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη στοιχείων της αντιπυραυλικής τους ασπίδας, η οποία προέβλεπε την εγκατάσταση έως το 2013 ενός ισχυρού ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία που θα συνοδευόταν από δέκα βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε