Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι πυρκαγιές “καίνε” τη δημοφιλία Πούτιν, Μεντβέντεφ

Οι πυρκαγιές “καίνε” τη δημοφιλία Πούτιν, Μεντβέντεφ

Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για κρατική ολιγωρία. Τους 52 έφτασαν οι νεκροί.

Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως σκοπεύει μέχρι την Δευτέρα να υποβάλει σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη εναντίον των πυρκαγιών, γράφει η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Ειδικά ο Πούτιν θα προτείνει την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και την αποτελεσματικότερη φύλαξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων.

Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, είναι έντονη. Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση “καταστροφική”.

Ο νέος απολογισμός των θυμάτων αναφέρει ότι οι νεκροί έφτασαν τους 52, αλλά οργανισμοί αρωγής και παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις υποβαθμίζουν τον αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα παραμένει πνιγμένη στους καπνούς και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Το αεροδρόμιο της πόλης δεν επέτρεπε στα αεροπλάνα να προσγειώνονται, καθώς πυκνός καπνός καλύπτει τη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και οι υπάλληλοι στα γραφεία εργάζονται φορώντας χειρουργικές μάσκες.

Το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων έκανε έκκληση για εθελοντές προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά των πυρκαγιών και ζήτησε από όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια, να τηλεφωνήσουν στο περιφερειακό γραφείο του υπουργείου. Ήδη τρεις τηλεφωνικές γραμμές έχουν δημιουργηθεί για να λαμβάνουν αιτήσεις εθελοντών.

Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όπως υπογραμμίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ η κατάσταση προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Η μόλυνση στην πόλη είναι πέντε φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα και γι’ αυτό οι αρχές αποτρέπουν τους Μοσχοβίτες από το να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η έκταση των πυρκαγιών σχεδόν διπλασιάστηκε από χθες και από τα 375 στρέμματα που ήταν την Πέμπτη, έφτασε σήμερα τα 657 στρέμματα.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η προεδρία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης. “Η ανάγκη είναι πραγματικά μεγάλη. Ολοι πρέπει να προσπαθήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά.

Στη δημοκρατία του Νταγκεστάν στην περιοχή του Καυκάσου από τις φωτιές καταστράφηκαν 60 σπίτια ενός χωριού.

Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις καλλιέργιες και για χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστραμμένα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε