Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Οι Ρομά της Βουλγαρίας κατηγορούν τη Γαλλία για διακρίσεις

Δώδεκα οργανώσεις Βούλγαρων Ρομά διαμαρτυρήθηκαν “κατά της πολιτικής των διακρίσεων” της γαλλικής κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Σε επιστολή τους που παρέδωσαν στη γαλλική πρεσβεία στη Σόφια, με τελικό παραλήπτη τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αναφέρουν ότι “Οι άνθρωποι που διώχνετε δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αν ήταν έτσι, θα είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί. Τους ανθρώπους αυτούς τους έδιωξε από τη χώρα τους η φτώχεια.

“Η Ευρώπη είναι μαζί μας!” φώναζαν εξάλλου οι περίπου 150-200 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά την εντατικοποίηση των απελάσεων των Ρομά από τη Γαλλία, στις αρχές Αυγούστου. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως “Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα”, “Ο Σαρκοζί νομιμοποιεί το ρατσισμό” και “Φτωχός δεν σημαίνει εγκληματίας”.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, οι Ρομά δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την πολιτική ενσωμάτωσης που ακολουθεί η Σόφια. “Είναι ασυγχώρητο να θεωρούνται οι Ρομά κοινωνικό βάρος και κίνδυνος για τη δημόσια τάξη”, επισημαίνουν.

Οι Ρομά της Βουλγαρίας υπολογίζεται ότι φτάνουν τις 700.000 και οι περισσότεροι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Περίπου 150 από αυτούς εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οργανώσει τον Οκτώβριο στο Βουκουρέστι ένα συνέδριο για να συζητηθούν τα προγράμμα αρωγής προς τους Ρομά, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων, Λάζλο Άντορ. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα συζητήσουν τα μέσα που χρειάζονται “για να υλοποιηθούν καλύτερα τα προγράμματα βοήθειας προς τους Ρομά”, διευκρίνισε ο Ούγγρος επίτροπος. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Στη συνέντευξή του ο Άντορ εκφράζει αμφιβολίες για τη γαλλική πολιτική απέναντι στους Ρομά λέγοντας ότι “υπάρχουν προφανώς άνθρωποι που προσπαθούν να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους σε βάρος μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας” και τόνισε ότι “δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για το ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ευρώπη”. Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης τη λύπη του που άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν εφαρμόζουν επαρκώς τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα βοηθείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Ρομά πάνε τον Σαρκοζί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε