Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι τίγρεις έγιναν… γατούλες !

Οι τίγρεις έγιναν… γατούλες !

Μυστηριώδης ασθένεια,  προσβάλλει τα µεγάλα αιλουροειδή της Σιβηρίας…

Η τίγρη της Σιβηρίας, γνωστή ως Αµούρ, απειλείται µε εξαφάνιση.
Δεν είναι όµως ο άνθρωπος-κυνηγός υπεύθυνος, αλλά µια µυστηριώδης ασθένεια που στερεί από τις τίγρεις την ικανότητα να κυνηγούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, Τα Νέα.

Πριν από λίγες µέρες, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης WCS για την προστασία της τίγρης αναγκάστηκαν να σκοτώσουν µία δεκάχρονη τίγρη, την Γκαλία, επειδή πλέον είχε γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ανθρώπους.

Είναι η τέταρτη τίγρη που πεθαίνει τους τελευταίους 10 µήνες, τη συµπεριφορά της οποίας οι ερευνητές παρακολουθούσαν µέσω ενός κολάρου-ποµπού. Η Γκαλία πρόσφατα εγκατέλειψε τα τριών εβδοµάδων τιγράκια της, προκειµένου να αναζητήσει τροφή στην πόλη Τέρνεϊ. Οι ερευνητές, που την παρακολουθούσαν αρκετές µέρες και νύχτες, δεν κατάφεραν να τη φοβίσουν. «Αυτή η τίγρη δεν φοβόταν τους ανθρώπους, παρόλο που συνήθως οι τίγρεις Αµούρ προτιµούν να ζουν αποµονωµένες. Ηταν σαν να βλέπεις έναν γνωστό σου να µεταµορφώνεται σε βρικόλακα», είπε ο Ντάλε Μικέλε, διευθυντής της WCS στη Ρωσία (εταιρεία για την προστασία της άγριας ζωής).

Οι επιστήµονες προσπαθούν τώρα να καταλάβουν πού οφείλεται η µειωµένη ικανότητα της τίγρης να αιχµαλωτίσει το θήραµά της. Τα τιγράκια της βρέθηκαν νεκρά στη φωλιά τους και οι ερευνητές εικάζουν πως η Γκαλία τους µετέδωσε την ασθένεια µέσω του πλακούντα. Ολες οι υπό παρακολούθηση τίγρεις είχαν έρθει σε επαφή µε έναν αρσενικό για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι φορέας της ασθένειας. «Από τα αρχικά αποτελέσµατα της νεκροψίας προκύπτει ότι ο πεπτικός σωλήνας της τίγρης ήταν άδειος, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο. Ακόµη περιµένουµε τα αποτελέσµατα περαιτέρω εξετάσεων, αλλά η ασυνήθιστη συµπεριφορά της δείχνει ασθένεια πιθανότατα νευρολογικής φύσεως», δήλωσε ο Μικέλε, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο του για επιδηµία στη Ρωσική Απω Ανατολή που πλήττει τον πληθυσµό της τίγρης Αµούρ.

Τον Οκτώβριο του 2009 η οργάνωση WCS κατέγραψε 40% µείωση του πληθυσµού των τίγρεων της Σιβηρίας µέσα σε πέντε χρόνια.

«Αυτήν τη στιγµή υπάρχουν περίπου 150 θηλυκές τίγρεις, γεγονός που σηµαίνει πως αν πεθαίνουν περισσότερες από 22 τον χρόνο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το είδος να αφανιστεί», υποστήριξε ο Μικέλε σε συνέδριο στο Βλαδιβοστόκ.

Τον προσεχή Σεπτέµβριο, στην Αγία Πετρούπολη, θα πραγµατοποιηθεί το πρώτο παγκόσµιο συνέδριο µε θέµα την τίγρη της Σιβηρίας και προεδρεύοντες τον πρόεδρο της Παγκόσµιας Τράπεζας Ρόµπερτ Ζέλικ και τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίµιρ Πούτιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε