Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι τουρκοκύπριοι και πάλι στους δρόμους

Οι τουρκοκύπριοι και πάλι στους δρόμους
Νέο συλλαλητήριο πραγματοποιούν το μεσημέρι οι Τουρκοκύπριο, στην πλατεία Ινονού, στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, μέσα στο βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις πρώτες κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων στο τέλος Ιανουαρίου.
Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας. Όμως οι τουρκοκύπριοι βγαίνουν και πάλι στους δρόμους μετά και από τον σάλο της γκανγκστερικής επίθεσης την περασμένη Παρασκευή κατά της εφημερίδας “Αφρίκα” και του εκδότη της Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατάγγειλε ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
 
Στο συλλαλητήριο αναμένεται ότι εκτός των Τουρκοκυπρίων θα πάρουν μέρος και παιδιά εποίκων που γεννήθηκαν στην Κύπρο, ενώ εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων προγραμματίζονται σήμερα και στην Κωνστντινούπολη.
 
Οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν ότι νοιώθουν καταπιεσμένοι στην ίδια τους την πατρίδα από τους εποίκους και την οικονομική πολιτική της Άγκυρας. Νιώθουν επίσης προσβεβλημένοι από τις δηλώσεις Ερντογάν.
 
Αν και η κατάσταση χθες βράδυ στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας ήταν ήρεμο, ωστόσο κυκλοφορούν φήμες για προβοκάτσια από ακραία εθνικιστικά στοιχεία.
 
Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί κάτω δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, που θα λάβει το κατοχικό καθεστώς σε συνεργασία με την Άγκυρα.Για τον σκοπό αυτό έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες των μελών της λεγόμενης αστυνομίας για αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο οι αρχές του καθεστώτος του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και της “κυβέρνησης” Ιρσέν Κιουτσούκ , μετά τις έντονες συστάσεις της Άγκυρας, δεν θα επιτρέψουν προβοκατόρικες, όπως υποστηρίζουν, ενέργειες, διαμηνύοντας ότι όσοι τις επιχειρήσουν θα συλληφθούν. Την προηγούμενη φορά ως τέτοιες ενέργειες χαρακτηρίστηκαν από την Άγκυρα ορισμένα συνθήματα και το γεγονός ότι ήταν έντονη η παρουσία σημαιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Ντερβίς ‘Ερογλου είπε ότι “θα ήταν λάθος να δοθεί η εντύπωση πως η εκδήλωση στρέφεται εναντίον της Τουρκίας”. Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αναρτηθούν πινακίδες ή και να εκφωνηθούν συνθήματα κατά της Τουρκίας.
 
Η Πλατφόρμα των τουρκοκυπριακών συντεχνιών κάλεσε όλους όσοι αντιτίθενται στο ”πακέτο οικονομικών μέτρων” της Τουρκίας, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
 
Εκπρόσωποι της Πλατφόρμας δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου ότι οι προθέσεις τους είναι καθαρές και ότι “θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να διαχειρίζονται μόνοι τις τύχες τους, να διατηρήσουν την ταυτότητα τους” .
 
Επίσης, αξίωσαν να αποσυρθούν τα οικονομικά μέτρα της Άγκυρας και ότι πρέπει πλέον οι σχέσεις Τουρκίας-“ΤΔΒΚ” να είναι σχέσεις μεταξύ δύο ”κρατών”.
 
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, μια από τις κυρίαρχες διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται, είναι η σύγκλιση απόψεων και τάσεων μεταξύ ψηφοφόρων που προέρχονται από εντελώς διαφορετικές κομματικές αφετηρίες, με τους υποστηρικτές του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) να προβάλουν αιτήματα που χαίρουν στήριξης από μεγάλη μερίδα υποστηρικτών του “κυβερνώντος” δεξιού Κόμματος Εθνικής Ενότητας.
 
Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του καταδίκασε τη ρίψη πυροβολισμών και τις απειλές κατά της εφημερίδας “Αφρίκα” και ειδικά κατά του αρχισυντάκτη της κ. Σενέρ Λεβέντ.
 
“Κάθε ενέργεια εναντίον δημοσιογράφων πλήττει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και αποκαλύπτει το πρόσωπο και τις τακτικές αυτών που δεν αντέχουν στην κριτική. Στην προκειμένη περίπτωση στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και φόβου ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου των εργαζομένων στα κατεχόμενα”, τονίζει και προσθέτει:
 
“Σ’ ένα ήδη τεταμένο κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στα κατεχόμενα από την αντίδραση της Τουρκίας στις μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, ο εθνικισμός που οπλίζει το χέρι των εγκληματιών, αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο”. Τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας κατάγγειλαν και άλλα ελληνοκυπριακά κόμματα.
 
Εξάλλου, το Ελληνοκυπριακό Τμήμα της Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος” καλεί στις 4.30 το απόγευμα τους Ελληνοκυπρίους σε εκδήλωση συμπαράστασης των Τουρκοκυπρίων κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία.
 
Στόχος της εκδήλωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ελληνοκυπριακού τμήματος της Πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος”, είναι “ο συγχρονισμός των βημάτων για να πάψει το Κυπριακό να είναι φθηνό εμπόρευμα στο παζάρι των πολιτικάντηδων, για λύση τώρα, για να φύγουν οι στρατοί,να σβήσουμε το διχαστικό παρελθόν με κοινούς αγώνες για ένα κοινό μέλλον”.
 
Μαζί μπορούμε να πούμε “όχι στη διχοτόμηση και να οικοδομήσουμε την ομοσπονδία της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού στην επανενωμένη Κύπρο”, καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε