Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Οι βόμβες σκόρπισαν τον θάνατο στην Βομβάη

REUTERS
Τριπλή βομβιστική επίθεση σε πολυσύχναστα σημεία της ινδικής μεγαλούπολης. Στους 21 οι νεκροί και στους 115 οι τραυματίες.

Τρεις εκρήξεις βομβών, με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη, συγκλόνισαν χθες την καρδιά της Βομβάης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους, τραυματίζοντας περισσότερους από 115 και ξυπνώντας τις μνήμες της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2008, τότε που δέκα ισλαμιστές τρομοκράτες είχαν κρατήσει όμηρο την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας επί 60 ώρες, προκαλώντας την απώλεια 166 ανθρώπων και ανεβάζοντας την ένταση στις σχέσεις των δύο αέναων εχθρών, της Ινδίας και του Πακιστάν (αμφότερες πυρηνικές δυνάμεις).
 
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 18.54 (τοπική ώρα), ώρα αιχμής στο Τζαβέρι Μπαζάαρ, διάσημη αγορά χρυσαφικών που έχει μπει στο στόχαστρο τρομοκρατών τρεις φορές την τελευταία εικοσαετία. Αυτόπτης μάρτυρας που είδε δύο μοτοσυκλέτες να εκρήγνυνται και να τυλίγονται στις φλόγες, μέτρησε τουλάχιστον έξι πτώματα. Ενα λεπτό αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη στην Οπερα Χάουζ, μια πολυσύχναστη επιχειρηματική συνοικία όπου κάποτε στεγάζονταν όπερες και σήμερα αποτελεί κέντρο εμπορίου διαμαντιών. Σε αυτή την περιοχή είχαν επικεντρώσει τις επιθέσεις τους το 2008 οι ισλαμιστές που έφθασαν από το Πακιστάν, βάζοντας στο στόχαστρο δύο πολυτελή ξενοδοχεία, ένα εβραϊκό κέντρο και έναν σιδηροδρομικό σταθμό.
 
«Βγήκαμε έξω και η γειτονιά είχε γεμίσει μαύρους καπνούς», δήλωσε έμπορος της περιοχής. «Πτώματα κείτονταν στον δρόμο, υπήρχε παντού αίμα. Αίμα και σκορπισμένα διαμάντια».
 
Ωρα 19.05. Η τρίτη έκρηξη σημειώνεται σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της κεντρικής Βομβάης, την Νταντάρ. Τζάμια θρυμματίστηκαν, στύλοι της επιχείρησης ηλεκτρισμού ξεριζώθηκαν. Οι άνθρωποι στους δρόμους αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν. Ειδικοί πυροτεχνουργοί βάλθηκαν να ελέγχουν κάτω από τα οχήματα, αναζητώντας στοιχεία, ενδεχομένως και άλλα εκρηκτικά. Στην επίθεση πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο.
 
Η Βομβάη τέθηκε σε συναγερμό. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μαμοχάν Σινγκ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «παραμείνουν ήρεμοι και να δείξουν ενωμένο πρόσωπο». Για «συντονισμένη επίθεση τρομοκρατών» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών. «Είναι ακόμα μία επίθεση στην καρδιά της Ινδίας, στην καρδιά της Βομβάης», δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου. «Θα ανταποκριθούμε πλήρως στην πρόκληση, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι τον Νοέμβριο του 2008», πρόσθεσε.
 
Υπεύθυνη για εκείνες τις επιθέσεις, είχε θεωρηθεί η πακιστανική Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ισλαμική οργάνωση ταγμένη από καιρό να πολεμά την ινδική κυριαρχία στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Στο παρελθόν η Ινδία έχει επιρρίψει πολλές φορές την ευθύνη για τρομοκρατικά χτυπήματα σε ισλαμιστές με έδρα το Πακιστάν, ινδοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν πως έχουν βοηθήσει στον συντονισμό και τη χρηματοδότηση επιθέσεων. Αυτή τη φορά, το Νέο Δελχί απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες. Εχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες από όταν επαναλήφθηκαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Πακιστάν, οι οποίες είχαν ανασταλεί μετά τις επιθέσεις του 2008. Η πακιστανική κυβέρνηση καταδίκασε αμέσως και με δριμύτητα τις νέες επιθέσεις στη Βομβάη.
 
 
Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Π. Σινταμπαράμ δήλωσε σήμερα ότι είναι “πολύ νωρίς να εικάσουμε ποιοι ευθύνονται”. “Υπάρχουν υποψίες για όλες τις οργανώσεις που μπορούν να πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βομβάη. “Δεν δείχνουμε με το δάκτυλο την τάδε ή τη δείνα οργάνωση”, είπε.
 
“Όλες οι εχθρικές προς την Ινδία οργανώσεις εξετάζονται εξονυχιστικά. Δεν αποκλείουμε τίποτε. Παρατηρούμε όλο τον κόσμο για να βρούμε ποιός βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές”, πρόσθεσε ο υπουργός τονίζοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει “να εργάζεται, να αναπτύσσεται και να ευημερεί”.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε