Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Οι χώρες του Κόλπου θα εξετάσουν την ενοποίησή τους

Οι χώρες του Κόλπου θα εξετάσουν την ενοποίησή τους

 Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι αραβικών χωρών του Κόλπου θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο για να συζητήσουν ένα σχέδιο για την ενοποίηση των κυρίως σουνιτικών μοναρχιών, όπως μετέδωσε σήμερα το αγγλόφωνο πρακτορείο ειδήσεων Arab News της Σαουδικής Αραβίας.

Ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα είχε προτείνει τον προηγούμενο Δεκέμβριο το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τη χώρα του το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, να προχωρήσει «στο στάδιο της ένωσης σε μια μόνο οντότητα» για να απαντήσει στις εξεγέρσεις που σημειώνονται στο αραβικό κόσμο και στην απειλή από το Ιράν.

«Η πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε μια ένωση του Κόλπου θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου όταν συναντηθούν τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του οργανισμού, όπως μετέδωσε το Arab News.

Ο Ζαγιάνι πρόσθεσε ότι η επιτροπή που είχε σχηματιστεί τον Δεκέμβριο για να εξετάσει ένα σχετικό σχέδιο έχει ολοκληρώσει το έργο της και μια έκθεση έχει κατατεθεί στους υπουργούς Εξωτερικών των ενδιαφερόμενων χωρών.

Κάποιοι αξιωματούχοι του Κόλπου ανέμεναν ότι μια σύνοδος του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο θα κατέληγε στη στενότερη ένωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβικής και του Μπαχρέιν. Παρόλα αυτά η σύνοδος αποφάσισε να καθυστερήσει οποιαδήποτε απόφαση για αργότερα.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο εκείνη ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε κίνηση προς μια ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του Κόλπου και όχι μόνο τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε