Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΟΗΕ: 100.000 Σύροι πρόσφυγες σε ένα μήνα

ΟΗΕ: 100.000 Σύροι πρόσφυγες σε ένα μήνα

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας και στην βόρεια Αφρική αυξήθηκε κατά περισσότερους από 100.000 τον τελευταίο μήνα.

Ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνάει τους 600.000, όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία, 612.134 Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στις γειτονικές χώρες της Συρίας, έναντι 509.550 στις 11 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της UNHCR Έιντριαν Έντουαρντς, παρά τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του χειμώνα “πολλοί πρόσφυγες που διαμένουν ή όχι σε καταυλισμούς βρίσκονται αντιμέτωποι με το κρύο και την υγρασία”.

Μόνο στην Ιορδανία βρίσκονται 176.600 Σύροι πρόσφυγες και η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί έως 280.000.

Ο Έντουαρντς υπογράμμισε ότι κατά την πρώτη εβδομάδα του 2013 σημειώθηκε “μεγάλη αύξηση των νέων αφίξεων στην Ιορδανία, όπου περισσότεροι από 1.100 Σύροι διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά”. “Πολλοί από αυτούς έρχονται ξυπόλυτοι, με ρούχα μες την λάσπη και το χιόνι”, σημείωσε.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων πρόκειται να φτάσει το 1,1 εκατομμύριο ως τον ερχόμενο Ιούνιο αν συνεχιστεί ο πόλεμος.

Έκτακτη βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την αποστολή έκτακτης βοήθειας αξίας δέκα εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, οι οποίοι έχουν πληγεί από την κακοκαιρία που πλήττει την Μέση Ανατολή.

Τα πρώτα φορτία με τη βοήθεια αυτή, η οποία αποτελείται κυρίως από κουβέρτες, θα δρομολογηθούν ήδη από σήμερα Παρασκευή στην Ιορδανία, δήλωσε στο επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA ο υπουργός Οικονομικών Ιμπραχίμ αλ Άσαφ.

Το Ριάντ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Δεκέμβριο την χορήγηση βοήθειας 100 εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της ενωμένης συριακής αντιπολίτευσης. Εξάλλου τον Ιούλιο περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια από δωρεές προς τους Σύρους είχαν συγκεντρωθεί στην Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε

Λίβανος: Ζητά διεθνή συνδρομή για την υποδοχή Σύρων προσφύγων

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε